Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

ATHENS INTERNATIONAL CULINARY FILM FESTIVAL

header

 

 

 

 

 

"A SPOONFUL OF INSPIRATION"

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)

Οι ταινίες του φετινού μας φεστιβάλ


ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 

 

Υψηλή Μαγειρική (HAUTE CUISINE)

 Κριστιάν Βινσέντ / Κομεντί /95΄ / 2012 / Γαλλία HAUTE

Η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από τη θέση αυτή, θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του αλλά και για εκείνα των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σενς Ελυζέ. Παρόλο τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες... Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ζαν ντ Ορμεσόν, που ενσαρκώνει τον Πρόεδρο Μιτεράν στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός, είναι Γάλλος διανοούμενος. Γνώριζε καλά τον Μιτεράν, με τον οποίο συζητούσαν φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα και υπήρξε ένας από τους επικριτές του. Υποψήφια για Α’ γυναικείο ρόλο - César Awards, France 2013 και Lumiere Awards, France 2013. Διανομή: Εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών Filmtrade

 

Η Βάρδια του Πελεκάνου 
Lea Binzer / Ντοκιμαντέρ /67’ /2011 / Ελλάδα           ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Μια μικρή κοινότητα στο νησί της Σαντορίνης έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας. Το θέμα είναι πώς ορίζεται αυτή η παράδοση, πώς μετριέται η αγάπη, και ποιά είναι η σχέση του θεού με όλα αυτά. Όλες οι αντιφατικές ιδέες καλλιεργούνται μαζί με τα αμπέλια και καταλήγουν τσαμπιά στα τοπικά οινοποιεία. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης μπορεί να είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, τείνει όμως πια να θαφτεί κάτω από το μπετόν, προς αναζήτηση του εύκολου κέρδους που προσφέρει ο τουρισμός. Στο τέλος, και παρ’ λα τα εμπόδια, η κοινότητα καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά, μέσω μιας κοινής πραγματικότητας: αυτήν της οινοποιίας και της οινοποσίας.
Thessaloniki Documentary Film Festival Special mention March 2011, Envirofilm Festival, Slovakia THE PRIZE OF THE PRESIDENT OF THE SLOVAK OLYMPIC COMMITTEE, 2011-Los Angeles Greek Film Festival Opening Night Film June 2011-Greek Film Fest Chicago, Official Selection September 2011, The Festival of Films from Greece, Official Selection Museum of Fine Arts Boston December 2011,Oenovideo, Film Festival, France, ” Le Grand Prix” September 2013, Most Film Festival, Catalonia, the Special Prize.
Την ταινία προλογίζουν ο παραγωγός της Νίκος Μάνεσης και η δημιουργός της πρωτότυπης μουσικής Λάουρα Γκίνη.

 

Peru Sabe
Jesús M. Santos/ Ντοκιμαντέρ/70’/2011/Peru, Spain      

 Peru Sabe -Gaston y Ferran

Ο Ferran Adrià, ο διασημότερος σεφ του κόσμου και ο Gastón Acurio, ο μάγειρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Λατινική Αμερική, ξεκινούν ένα ταξίδι για να εξερευνήσουν τις ρίζες της μεγάλης περουβιανής κουζίνας και να επιτύχουν μέσω αυτής να αλλάξουν τη ζωή των κατοίκων της χώρας. 

Έτσι ξεκίνησε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που συμβαίνει σήμερα στο Περού. Εκεί, το φαγητό, η παρασκευή και η απόλαυσή του έχουν αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις και τόσο εκρηκτική δύναμη, που αλλάζει το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων. Χάρη σε μια ομάδα εμπνευσμένων και ταλαντούχων ανθρώπων, το Περού έχει αναπτύξει σήμερα ένα τεράστιο μηχανισμό που δημιουργεί εξαιρετικούς παραγωγούς, σεφ, επιχειρηματίες και εστιατόρια. Πάνω από 80.000 νέοι έχουν επιλέξει να μελετήσουν τη γαστρονομία αντί να παίξουν ποδόσφαιρο. Διανομή Cinedoc, www.cinedoc.gr

Food For Love

Μαριάννα Οικονόμου / Ντοκιμαντέρ / 52’ / 2013/ Ελλάδα FOOD FOR LOVE
Η απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί. Τρεις Ελληνίδες μάνες μαγειρεύουν με πάθος για να ταΐσουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, ενώ ο «ταχυδρόμος των τάπερ» μεταφέρει το φαγητό της μαμάς ανά την Ελλάδα. Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της Ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς! Μέσα από τις ιστορίες τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μάνα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.
Το Food for love, σε παραγωγή της Inkas Films, έχει προβληθεί σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως της Θεσσαλονίκης, του Λος Άντζελες, της Πάτμου κ.ά., και έχει αγοραστεί από τα κανάλια YLE της Φιλανδίας και ARTE της Γαλλίας. Συμμετείχε, επίσης, στο Story Doc 2010, όπου απέσπασε το Βραβείο Development και στο Pitching Forum Docs Barcelona του 2011.
Την ταινία προλογίζει η σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου

 Ο σεφ και ο σεφ του (Comme un chef)

Ντάνιελ Κοέν / Κομεντί/85΄ / 2012 / Γαλλία - Ισπανία  COMME UN CHEF
Ο αυτοδίδακτος μάγειρας Τζακί προσπαθεί να εμφυσήσει στους πελάτες των λαϊκών εστιατορίων τις υψηλές αξίες της γαστρονομίας με πενιχρά αποτελέσματα. Από την άλλη, ο διάσημος σεφ Αλεξάντρ Λαγκάρντ βλέπει την έμπνευσή του να τον εγκαταλείπει. Η τύχη θα φέρει τους δυο outsider πρωταγωνιστές στην ίδια κουζίνα με κοινό σκοπό να διασώσουν το κύρος του διάσημου εστιατορίου. Με τους Ζαν Ρενό, Μίκαελ Γιουν, Ραφαέλ Αγκογιέ κ.α. Διανομή: Village

 

 

 

 

 Noma - at Boiling Point

Christian Vorting /Ντοκιμαντέρ/ 58’ / 2010 / Δανία 

Noma3
Το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί παρασκηνιακά επί έξι μήνες, το νεότατο διάσημο και εκρηκτικό σεφ René Redzepi και την καυτή δράση στην κουζίνα του. Δουλεύοντας 70-80 ώρες στην κουζίνα, υπό συνεχή πίεση, μαζί με τους συνεργάτες του, σκοπός του είναι να προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική γαστριμαγρική εμπειρία. Στην κουζίνα του Redzepi τίποτα άλλο πέρα από το τέλειο δεν επιτρέπεται!
Διανομή CineDoc, www.cinedoc.gr

Το μεγάλο φαγοπότι (Le Grande Bouffe)
Μάρκο Φερέρι / 135΄ / 1972 / Ιταλία – Γαλλία  GRANDE BOUFFET
Τέσσερις μεσήλικες άνδρες, ο πιλότος Marcello (Marcello Mastroianni), ο Michel (Michel Piccoli) στέλεχος της τηλεόρασης, ο μάγειρας Ugo (Ugo Tognazzi) και ο δικαστής Philippe (Philippe Noiret) μαζεύονται στη βίλα του Philippe για ένα οργιαστικό φαγοπότι... Ο Στόχος τους; Να φάνε μέχρι σκασμού! Ο Marcello επιμένει ότι θα πρέπει να καλέσουν και γυναίκες να τους κάνουν παρέα. Έτσι τρεις πόρνες θα τους κρατήσουν συντροφιά για τρείς μέρες, όπου η παρέα θα αξιοποιήσει το χρόνο της ρέποντας στην ακολασία. Μια ταινία που προκάλεσε μέγα σκάνδαλο στην εποχή της. Εταιρεία διανομής: Βlue Velvet

 

 

More than Honey

Markus Imhoof /Ντοκιμαντέρ/ 95’ / 2013 / Switzerland, Austria, Germany 

«Αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, θα απομείνουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής στην ανθρωπότητα» - Albert Einstein

More than Honey 055 Kopie

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Ελβετός σκηνοθέτης Markus Imhoof αναζητά τους λόγους για τους οποίους πεθαίνουν οι μέλισσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την επιμονή ενός ντετέκτιβ, ερευνά αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, από την Καλιφόρνια ως την Ελβετία, την Κίνα και την Αυστραλία. Γνωρίζουμε καλλιεργητές αμυγδάλων στην Καλιφόρνια, έναν μελισσοκόμο στην Ελβετία, έναν Γερμανό νευρολόγο που ερευνά εγκεφάλους μελισσών, έναν έμπορο γύρης στην Κίνα και επιστήμονες στην Αυστραλία.
Η συγκλονιστική μακρο-φωτογράφηση των μελισσών κατά την πτήση και μέσα στις κυψέλες τους αποκαλύπτει έναν συναρπαστικό, πολύπλοκο κόσμο σε κρίση. Μια ταινία για τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μέλισσες, για τη φύση και το μέλλον μας. Την ταινία προλογίζουν η Δρ. Μελισσοκομίας Φανή Χατζήνα και η διατροφολόγος του ΕΚΕΜ Μυρτώ Μυλωνά.
Διανομή CineDoc, www.cinedoc.gr

 

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 

Nerua Guggenheim Bilbao -A journey to the essence   
Iván Miñambres / Documentary short/ 17΄ / 2014 / Ισπανία   
Παγκόσμια πρώτη δημόσια προβολή στο AICFF 2014

Μια πρόταση που φτάνει πέρα από τη γαστρονομία.

Αυτό το ντοκιμαντέρ κάνει αναδρομή στις NERUAρίζες και τις λεπτομέρειες του έργου του σεφ στο Nerua, το εστιατόριο που βρίσκεται στο μουσείο Guggenheim, στο Μπιλμπάο. Πρόκειται για μια προσωπική οπτική της αντίληψής του για την κουζίνα και τη σχέση του με ό,τι την περιβάλλει.
Ακολουθώντας τη λαχτάρα του να μοιραστεί τις εμπειρίες και τη γνώση που δημιουργήθηκαν μέσα από το εστιατόριό του, ο Alija έδωσε πνοή στην ιδέα του, υπό την καθοδήγηση του Iván Miñambres, στην αρχή του προηγούμενου έτους. Το ταξίδι αυτό αποκαλύπτει το όραμά του για τη γαστρονομία, τα συστατικά, το περιβάλλον της, τη δημιουργική διαδικασία, την ερευνητική μεθοδολογία, τα μοντέλα σχέσεων με τους προμηθευτές, τους κώδικες των σχέσεων με τους προσκεκλημένους κλπ. Εν συντομία, πρόκειται για το πώς το πάθος για την ευχαρίστηση των ανθρώπων δημιουργείται και βιώνεται στο Nerua.
H κουζίνα, το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, η πόλη, η εξοχή, ακόμα και η “Txoko” (μια μορφή ιδιωτικής Βασκικής γαστρονομικής κοινωνίας) είναι οι σκηνές που επιλέχθηκαν γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ, στο οποίο μέλη της ομάδας του Nerua, προμηθευτές, φίλοι και επαγγελματίες άλλων πεδίων και κλάδων διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

 

AICFF Feature artists : Αφιέρωμα στις Natasha Subramaniam και Alisa Lapidus, το καλλιτεχνικό δίδυμο από το Λος Άντζελες και προβολές των έργων σε πανευρωπαϊκή πρώτη αποκλειστικά στις Ημέρες Γαστρονομίας  

ALISA NATASHA

Οι Natasha Subramaniam και η Alisa Lapidus (CHAYKA SOFIA STUDIO), αποτελούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίδυμο στο χώρο των οπτικών τεχνών οι οποίες τρέφουν μια μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική. Με έμπνευση τον συναρπαστικό κόσμο της γαστρονομίας καταθέτουν μια νέα πρόταση προσέγγισης της διατροφικής μας κουλτούρας και επεκτείνοντας σε κάθε τους έργο τα όρια της αφηγηματικής αναπαράστασης, καταφέρνουν να ευαισθητοποιούν με έναν μοναδικό τρόπο τους σιελογόνους αδένες της γευστικής μας αντίληψης. Οι επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια αναδρομική προβολή των σημαντικότερων έργων τους στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας.
Με έδρα το Λος Άντζελες, οι Αμερικανίδες δημιουργοί ίδρυσαν, πριν από λίγα χρόνια , το στούντιο CHAYKA SOFIA έχοντας ως όραμα την παραγωγή έργων που συνενώνουν τον κόσμο του κινηματογράφου και της μαγειρικής. Από τα καθημερινά υλικά μαγειρικής ως την υψηλή μαγειρική σε παγκόσμιο επίπεδο, η Natasha και η Alisa εμπνέονται από την ομορφιά της πρώτης ύλης και τον πολιτισμό της τροφής και δημιουργούν με άξονα τις κοινωνικές περιβαλλοντικές και ψυχολογικές διαστάσεις της διατροφής. Έχουν δημιουργήσει μια σειρά πρωτοποριακών φιλμ που κινούνται από το πειραματικό video art για καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και εκθέσεις έως το φιλμ φαντασίας για την τροφή και τη γεύση συνεργαζόμενες, σε αρκετά από τα projects τους, με αναγνωρισμένους chefs, culinary artists, νέους αγρότες και περιβαλλοντολόγους.
Τα έργα τους έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και ορισμένα από αυτά έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία ενώ έχουν αποτελέσει αντικείμενο αφιερώματος σε σημαντικά media όπως: The New YorkTimes, NOWNESS, The Huffington Post, The Wall Street Journal, ESSEN Taste, Gothamist, LA Weekly, The Society for Art Directors & Publication Designers, Melbourne Food & Wine Festival, Phillip Johnson Glass House, and Park Avenue Armory Center for the Arts. Το 2012 διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην τέχνη του κινηματογράφου με την ύψιστη διάκριση «Γυναίκες στο Σινεμά».

REVERIE
Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Documentary short/ 21΄ / 2013 / Los Angeles - USA
Best Short Documentary at the Devour Festival in Nova Scotia  

REVERIE POSTER
Όταν ο Dali συναντήθηκε με τον Jackson Pollock ή όταν η ζαχαροπλαστική τέχνη αναπαριστά τον συναρπαστικό κόσμο ενός σπάνιου οικοσυστήματος. Ή αλλιώς Reverie. Ένα καλειδοσκοπικό φιλμ που μας μεταφέρει νοερά στην ενδημική βλάστηση της Νότιας Καλιφόρνια μέσω της δημιουργικής κουζίνας του παγκοσμίως καταξιωμένου και βραβευμένου Pastry Chef Jordan Kahn. Ισορροπώντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, το φιλμ αποτελεί ένα λυρικό ταξίδι σε ένα ευρηματικό γαστρονομικό σκηνικό όπου τα σουρεαλιστικά μαγειρικά τοπία, οι βοτανικές φόρμες και τα στοιχεία της άγριας ζωής αναμειγνύονται σε ένα παιχνίδι ρυθμού και σκιάς, υπενθυμίζοντάς μας, με έναν σχεδόν υποσυνείδητο τρόπο, την τόσο βαθιά και αρχέγονη σχέση που μας συνδέει με το φυσικό δηλαδή το αληθινό. Και ένας φιλμικός στοχασμός για το πώς η τροφή διασυνδέεται με πρωταρχικές δυνάμεις, αναμνήσεις αποτελώντας ανεξάντλητη πηγή καθαρής φαντασίας. Το Reverie επινοεί ένα οικείο σύμπαν της που ενώ αναγεννιέται στη φαντασία μας έχει υπάρξει στα πρώιμα περιβάλλοντα της ανθρώπινης ύπαρξης.

REEF
Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 04:30’’ / 2012 / Los Angeles - USA

Peter Gilmore Reef Dish
Reef ή αλλιώς η ιστορία ενός δροσερού πιάτου. Το φιλμ ακολουθεί τα ρυθμικά ίχνη ενός ξεχωριστού πιάτου που δημιούργησε ο πολυβραβευμένος chef Peter Gilmore, εμπνεόμενος από τους κοραλλιογενείς υφάλους της νήσου Hamilton στην Αυστραλία. Η πρώτη ύλη του ωκεανού μετατρέπεται σε μαγειρική έμπνευση στην κουζίνα του εστιατορίου QUAY στο Σίδνευ, που από το 2009 βρίσκεται σταθερά στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο.

ASSIETTE
Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 2΄ / 2012 / Los Angeles - USA ASSIETTE STILL1
Μια γλυκιά ιστορία που αφηγείται την προσπάθεια ενός χωριάτικου αλλά εξόχως ματαιόδοξου croissant να μετεξελιχθεί σε ένα avant-garde γλύκισμα. Μέσα από ένα- δίχως περιστροφές και ευγενικά κοψίματα- σκηνοθετικό «δάγκωμα» ο μικρόκοσμος των συστατικών που απέμειναν στο πιάτο και στα μάτια μας, μοιάζει να καθρεπτίζει την εικόνα ενός μαγευτικού δάσους.

ZERGÜT
Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 6΄ / 2011 / Los Angeles - USA
Μέγα Βραβείο Επιτροπής για το Καλύτερο Μικρού Μήκους Animation φιλμ στο Seattle International Film Festival και το American Cinematheque Annual Focus on Female Directors

ZERGUT POSTER-FINAL smallsizeC
Βαθιά μέσα στο ψυγείο, μια ανηλεής μάχη διεκδίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα αποσυντιθέμενα συστατικά ξεχασμένων τροφών και τη ζωηράδα φρέσκων υλικών μαγειρικής που έχουν καταλάβει την πιο περίοπτη θέση στα ράφια μας. Η ένταση κλιμακώνεται καθώς η μορφή των τροφών δοκιμάζεται, ψυχορραγεί αποσπάται από το όλον, μεταβολίζεται χορεύοντας και εν τέλει εκρήγνυται, μετατρέποντας την ύλη του σε ένα απροσδιόριστο αμάλγαμα χρώματος, οσμής και μορφής οδηγώντας τους θεατές σε ένα μεγαλειώδες grand finale. Υπό την ηχητική υπόκρουση του Opus 84 του Prokofiev με τίτλο Χορός των Ιπποτών και μια μοναδική σύνθεση ρυθμικών εικόνων το Zergüt αναπαριστά με μοναδικό τρόπο ένα υπαρκτό αλλά ταυτόχρονα φανταστικό μαγειρικό σύμπαν της διατροφικής μας αντίληψης. Μια γαστριμαργική εκδοχή του Fantasia στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει η σκηνοθετική μεγέθυνση τυχαίων στιγμιότυπων της καθημερινής ζωής και του θανάτου των φαγώσιμων εδεσμάτων που κρύβονται στα άδυτα των ψυγείων μας.

AICFF Special screenings: Πανελλήνια πρώτη προβολή του γαστριμαργικού αποσπάσματος της κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους«ΠΑΝδηΜΙΑ»(ΟΛΑ λοιπόν ΕΝΑ) σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά.

ΠΙΑΤΑΣ

Όταν η τέχνη σχετίζεται με τη γαστρονομία ή έρχεται σε πλήρη αντίθεση, μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Πρόσκληση σε γεύμα για έναν υποψήφιο καλεσμένο», όπου το ρόλο του δημοσιογράφου υποδύεται ο Δημήτρης Πιατάς και το ρόλο του καλεσμένου ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, όλα μπορεί να συμβούν.

Μπορεί να συνφάγουν και να απολαύσουν ένα γαστριμαργικό δείπνο, κάτω από το βλέμμα εκατοντάδων πεινασμένων, σε μια υπό κατάρρευση από χρεοκοπία χώρα, μπορεί να προβληματίσουν το κοινό μέσα από την αποδόμηση και το διασυρμό των μέσων, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να προβληματίσουν, αλλά μπορεί και να διακωμωδήσουν τη σημερινή αλλόκοτη πραγματικότητα, μέσα από σκηνές ιστορικές, ανατρεπτικές, μουσικές, ερωτικές, δημιουργώντας μια μαύρη κωμωδία όπως αυτή καταγράφεται καρέ καρέ στις σκηνές της docudrama ταινίας «ΠΑΝδηΜΙΑ».

 

A Hunger Artist Solo
Όλγα Τζίμου / Experimental Short /1΄50΄΄ / 2014 / Ελλάδα HUNGER
Το βίντεο είναι εμπνευσμένο από το έργο "A Hunger Artist" του Franz Kafka.

Πραγματεύεται την αγωνία της ύπαρξης, το ανικανοποίητο και τη μάταιη αναζήτηση της τελειότητας η οποία οδηγεί στην απόρριψη του εαυτού.

 

 

 Dust

Θανάσης Τσιμπίνης / Experimental short /7΄45΄΄ / 2013 / Ελλάδα DUST
Ένα κορίτσι κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο, δημιουργεί μια μαγική πύλη για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία της, ένα γεμιστό κουνέλι και ένα διαμάντι. Ταξιδεύει σε ένα σκοτεινό δάσος όπου συναντά έναν μυστηριώδη άνδρα. Πίσω στην πραγματικότητα, η αυταρχική μητέρα της ετοιμάζει μια τούρτα γενεθλίων και μπαίνει στο δωμάτιο. Το κορίτσι μοιάζει αδιάφορο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μέχρι που ξαφνικά αποφασίζει να αγκαλιάσει την μητέρα της. Σύντομα, η μητέρα έχει παρασυρθεί σε ένα χορό με την κόρη της για να βρει τον εαυτό της παγιδευμένο στην άλλη πλευρά της πύλης, στο σκοτεινό κόσμο που η κόρη της δημιούργησε.
Βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

 

 

 

HK HONEY
Kiku One /Documentary short/ 3' 21'' / 2011 / Hong Kong
1st Prize Non-European Branded Short Film - Shots/Cfp-e Young Director Awards, Cannes 2011. AWARD Awards 2011BRONZE for Direction.GOLD for Editing. CLIO Awards 2012 BRONZE for Cinematography

HK Honey-Urban Bee Farm web-690x517
Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για την προσπάθεια μιας συνεργατικής αστικής κοινότητας μιας μεγαλούπολης να διατηρήσει την επικοινωνία της με τη φύση μέσω της μελισσουργίας. Στο Hong Kong ζουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ανάμεσα στα πανύψηλα συγκροτήματα κτιρίων της πόλης ο product designer Michael Leung και ιδρυτής της οργάνωσης HK Honey δημιούργησε ένα χώρο για την επανασύνδεση της μητροπολιτικής αστικής πόλης με την φύση. Το μυστικό; Ένα ξύλινο μαγικό κουτί γεμάτο με ζωή.
Το HK HONEY είναι ένα δίκτυο αστικών μελισσοκόμων, καλλιτεχνών και δημιουργών που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της πόλης σχετικά με την προσφορά των μελισσών στο οικοσύστημα αλλά και την ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων της μέλισσας. Η κοινότητα απαρτίζεται από ένα δίκτυο από διάσπαρτα αστικά μελίσσια και γραφεία design τα οποία συνεργάζονται με στόχο την καλλιέργεια της αστικής μελισσουργίας αλλά και την παραγωγή και προώθηση υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

 

Princess’ Taste

Μια αλληγορία πάνω στην αίσθηση της γεύσης  princess  taste3
Ζαχαρίας Μαυροειδής / Μυθοπλασία /3΄59΄΄ / 2005 / Ελλάδα
Η πριγκίπισσα πάσχει από μία σπάνια ασθένεια: έχει χάσει την αίσθηση της γεύσης. Κλείνοντας τα δεκαέξι , θα καλέσει στο παλάτι όλους τους μάγειρες του βασιλείου για να φτιάξουν γι' αυτήν το πιο εύγευστο πιάτο τους.

 

COOKBOOK
Martin Briggs Watson & Andrew William Robb /Μυθοπλασία - Κομεντί/ 6' 25'' /2012 / Ηνωμένο Βασίλειο

cookbook
Η σουρεαλιστική ιστορία ενός δύστυχου εργένη που πασχίζει με αποτυχία να παραθέσει ένα ρομαντικό δείπνο στην καλή του, ώσπου μια μαγική στιγμή αλλάζει την πορεία των πραγμάτων και γεμίζει με αισιοδοξία τους σιελογόνους αδένες της φαντασίας. 
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «έμπνευση για το φιλμ αποτέλεσε μια αλυσίδα γεγονότων που βίωσε ο σεναριογράφος Andrew William Rob στην κουζίνα του και που παρ’ ολίγον να προκαλέσει τη δεύτερη Μεγάλη Πυρκαγιά στο Λονδίνο. Από αυτό το τυχαίο περιστατικό γεννήθηκε μια μικρή αλληγορική ιστορία για την έλευση του απρόσμενου στην ζωή του ενός ανθρώπου και τον οπλίζει με αυτοπεποίθηση να ασχοληθεί με την μαγειρική. Το εάν πρόκειται για την αφήγηση μιας μαγικής στιγμής στη ζωή ενός ανθρώπου είναι κάτι που το αφήνουμε στο κοινό να το αποφασίσει».
Η κουζίνα που εμφανίζεται στο φιλμ ανήκει σε ένα αρχαίο οίκημα στην περιοχή Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ανεγέρθη το 1600. Κατά το πέρασμα των χρόνων η οικία έγινε φάρμα, pub, ζαχαροπλαστείο και φούρνος. Τα εδέσματα που χρησιμοποιήθηκαν, καταναλώθηκαν με μεγάλη όρεξη από το συνεργείο μετά την ολοκλήρωση της λήψης.

 

Κόκκινο Πιπέρι
Αθηνά Ζώτου / Μυθοπλασία /13΄26΄΄ / 2009 / Ελλάδα

kokino piperi zotou 78b
Μέσα από μια πρόσκληση σε δείπνο, η σχέση ζωής ανάμεσα σε ένα πατέρα και την κόρη του ξεδιπλώνεται, και στο τέλος έρχεται η ανατροπή και η έκπληξη. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2009.

 

Happy Meat
Marc ter Horst - Typeb / Animantion short/ 00:50”/ Holland  HAPPY MEAT
Καθώς η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος δημιουργεί σκόπιμα προϊόντα που με κανένα τρόπο δεν μας θυμίζουν τα ζώα εκείνα από τα οποία προέρχονται, η βιομηχανία των παιχνιδιών σκόπιμα απλοποιεί και δίνει υπερβολική έμφαση στα χαρακτηριστικά των ζώων κάνοντάς τα καρικατούρες. To Happy Μeat δημιουργεί ένα υβριδικό εικαστικό σύμπαν όπου οι δύο κόσμοι συγχωνεύονται με έναν δημιουργικό τρόπο.

 

 

 

 

 

Best before – The London Food Revolution 
Ben Mann, Giuseppe Cioffo, and Chris Atkins / Ντοκιμαντέρ /33΄19΄΄/ 2012 / Ηνωμένο Βασίλειο 

BEST BEFORE
Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για ένα νέο κίνημα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο το οποίο αμφισβητεί ευθέως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την τροφή και επιδιώκει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε σε σχέση με τη γεύση. Το Best Before εμβαθύνει στο τι τρώμε, πόσο υγιεινό είναι αλλά και ποιές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει μια κοινότητα ανθρώπων στο Λονδίνο για μια υγιεινή διατροφή. 

Το Λονδίνο αποτελεί μία από τις πόλεις, παγκοσμίως , στην οποία κοινότητες ανθρώπων αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την τροφή και προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Από τις αστικές φάρμες στους όμορφους κήπους έως τα μποστάνια των ταρατσών και από τα αστικά συνεργατικά δίκτυα παραγωγής στο δίκαιο εμπόριο,το Best Before παρουσιάζει έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης και συμβίωσης με επίκεντρο μια καθαρή τροφή .

Farming On Crisis?
Παύλος Γεωργιάδης / Ντοκιμαντέρ /19΄46΄΄ / 2014 / Ελλάδα    


Σε ποιό μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε με τόσο λίγους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγή της τροφής μας; Ποιές είναι οι προκλήσεις του να είσαι ένας νέος αγρότης σήμερα; Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την ασφάλεια του φαγητού μας; FARMING

Ποιά είναι η επίδραση της γεωργίας στο περιβάλλον μας και το τοπίο του; Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε μια στρατηγική για καλύτερη τροφή και βελτιωμένο γεωργικό σύστημα. Αναφορικά με τον τρόπο που τρώμε, τον τρόπο που παράγουμε την τροφή μας και την επίδραση που αυτές οι διαδικασίες έχουν στο περιβάλλον, την οικονομία και τον δικό μας πολιτισμό.

Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αγροτικής γης ξετυλίγεται μέσα από το ταξίδι ενός ανθρώπου στην χτυπημένη από την κρίση χώρα, παρουσιάζοντας τις ιστορίες νέων αγροτών και τις προοπτικές αναμόρφωσης της οικονομίας μέσω της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης. Χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο, το αστικό και το αγροτικό, το τοπικό και το παγκόσμιο, η ταινία χρησιμοποιεί την περίπτωση της Ελλάδας με σκοπό να αγγίξει επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και το μέλλον της τροφής μας.

 

 

 

 

ΤΑ ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ Skioufichta00001
Ιωάννα Ασμενιάδου /Documentary short/ 6' 37'' / 2013 / Ελλάδα 
Ο Νίκος Φωκάς, ερασιτέχνης μάγειρας και λάτρης της Αθήνας και της Βαρβακείου αγοράς, ψωνίζει συνοδευόμενος από την Πρίζα και εξελληνίζει το αγαπημένο του ιταλικό πιάτο: την Καρμπονάρα.

 

 

 Weed – Food Speculation

Manja Goldamer /Animated documentary/ 7' 17'' / 2011 / Γερμανία
Ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του World Economy Ecology & Development (WEED) με θέμα την παγκόσμια φούσκα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στην αγορά των παράγωγων προϊόντων η οποία επεκτάθηκε και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων και η οποία προκάλεσε αλλεπάλληλες οικονομικές και διατροφικές κρίσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών των διατροφικών προϊόντων και συνεπώς την αύξηση της πείνας παγκοσμίως.

 

 One Last Recipe

Μαρία Γεωργιάδη /Experimental short/ 11’:04’ / 2014 / Ελλάδα
Ένας σεφ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με σκοπό να βρει το συστατικό εκείνο που θα δημιουργήσει συναισθήματα στον προσωποποιημένο θάνατο.

Α different way of life
Βασίλης Καλαμάκης/Μυθοπλασία/1' 38'' / 2010 / Ελλάδα
Μια φτωχή οικογένεια τρώει με μιζέρια το απλό και λιτό δείπνο της. Κανείς δεν φαίνεται να το απολαμβάνει αλλά και κανείς δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό. Εκτός από το μικρότερο μέλος της οικογένειας, που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την φαντασία της και τη δημιουργικότητά της για το καλύτερο όλης της οικογένειας.
1st Prize Winner of Best Video at EEVA 2010 in Brussels

 

Οικογένεια Κοντογιάννη – Καλλιεργώντας βιοδυναμικά
Ελπίδα Κοντογιάννη /Documentary short/ 5' 21'' / 2014 / Ελλάδα
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Φύση και άνθρωπος γίνονται ένα. Σε πλήρη αρμονία με τα στοιχεία του περιβάλλοντος, ο καλλιεργητής συλλέγει τους καρπούς που γενναιόδωρα το κτήμα του κάθε χρονιά αποδίδει. Άμπελος και ελιά. Τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την οικογένεια Κοντογιάννη. Με ιστορικό φόντο το κάστρο της Αρχαίας Κορίνθου, η οικογένεια καλλιεργεί, συγκομίζει και μεταποιεί τα σταφύλια και τις ελιές της, με ιδιαίτερη προσήλωση και σεβασμό στο σύνολο των υλικών και άυλων στοιχείων που περιβάλλουν , κάθε ξεχωριστό κλίμα και δένδρο που βρίσκεται στον αγρό.

Fasolada
Ζωή Τζομετζίδου /Animated short/ 2' 04'' / 2014 / Ελλάδα fasolada frame 1
To φιλμ «Fasolada» αποτελεί μία από τις ευρηματικές παρουσιάσεις παραδοσιακών φαγητών της Ελλάδας της σειράς με τίτλο «It all tastes Greek to me» , που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Visit Greece. Η μουσική (το τραγούδι «Tsamiko») ήταν μια ευγενική συνεισφορά της ελληνικής μουσικής μπάντας «The Swing Shoes». Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι φτιαγμένοι από χρωματιστή πλαστελίνη. Ο δημιουργός του βίντεο είναι επίσης ο μάγειρας!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ