Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

DESIGN

Έκθεση art de la table - Το Αιγαίο στο τραπέζι
από τους φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου
9,10,11 Μαΐου, αίθουσα Soul Kitchen (χώρος εκπαιδευτικών εκδηλώσεων Μουσείου Μπενάκη).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Κυκλάδες – Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας 2014, φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο δημιούργησαν, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους και ιδρυτή του πολυβραβευμένου γραφείου WeDesign, Σέργιου Φωτιάδη μια σειρά (prototype) έργων εμπνευσμένων από την γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων και του Αιγαίου αποκλειστικά για τις Ημέρες Γαστρονομίας 2014.
Τα έργα των φοιτητών παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 Αίθουσα Soul Kitchen της διοργάνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια των Ημερών Γαστρονομίας 9, 10 και 11 Μαΐου.

Τα εμπνευσμένα έργα των φοιτητών δείχνουν το σημαντικό έργο που επιτελεί το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης και Προϊόντων Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, δημιουργώντας μια νέα, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη γενιά βιομηχανικών σχεδιαστών. Συμμετέχοντες φοιτητές: Γιώργος Αθανασόπουλος Αλεξάνδρα Βρέλλη Βασιλική Καράογλου, Έλλη Καρμοίρη, Ξένη Κοττάκη, Φραγκίσκος Λαρόζας, Ελένη Λιάσκου , Παναγιώτης Μίσος Βασίλης Μίχου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Ταμπάκης, Λουκάς Χονδρός.

Πρόλογος Έκθεσης Αντικειμένων Arte de la Table από Φοιτήτριες και Φοιτητές του ΤΜΣΠΣ στο Πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
με έδρα στην Ερμούπολη της Σύρου αποκτούν γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών και των επιστημών με σκοπό να

τις εφαρμόζουν στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων σχεδίασης.
Ανεξάρτητα από το αν σχεδιάζουν ένα βιομηχανικό προϊόν,
ένα διαδραστικό ψηφιακό σύστημα ή μία υπηρεσία, ερευνούν ποικιλοτρόπως και σε βάθος τον προβληματικό χώρο
με στόχο μία σχεδιαστική πρόταση η οποία βελτιώνει την ζωή του χρήστη και είναι κατάλληλη
για μαζική παραγωγή και διάθεση στην αγορά.
Στην περίπτωση των αντικειμένων Arte de la Table που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας,
οι δημιουργοί κλήθηκαν να σχεδιάσουν βάσει των παρακάτω περιορισμών:
1. Τα αντικείμενα έπρεπε να είναι επιτραπέζια και να σχετίζονται με το σερβίρισμα και την κατανάλωση φαγητού και ποτού.
2. Τα αντικείμενα έπρεπε να σχετίζονται χρηστικά κι εννοιολογικά με την κυκλαδίτικη γαστρονομία.
3. Τα αντικείμενα έπρεπε να είναι καινοτόμα λειτουργικά κι αισθητικά.
4. Τα αντικείμενα έπρεπε να είναι κατάλληλα να παραχθούν μαζικά ή σε περιορισμένη παραγωγή και να διατεθούν με επιτυχία στην αγορά.
Μία ανασκόπηση των σχεδιαστικών προτάσεων αποκαλύπτει ότι οι δημιουργοί
ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο κι εργαλεία για να εξελίξουν τα προϊόντα τους.
Μία μερίδα ακολούθησε μία δομημένη κι επιστημονικοποιημένη διαδικασία σχεδίασης προϊόντων
η οποία βασίζεται στην ανάλυση του προβλήματος και την χρήση ψηφιακών εργαλείων σχεδίασης.
Οι υπόλοιποι δημιουργοί επέλεξαν να ακολουθήσουν την παραδοσιακή διαδικασία του τεχνίτη ο οποίος καθοδηγείται από το υλικό
και την μέθοδο παραγωγής σε μία πιο πειραματική αλλά και διαισθητική σχέση με το αντικείμενο.
Όποιο δρόμο και αν επέλεξαν οι δημιουργοί, τα έργα τους πληρούν όλα τα παραπάνω κριτήρια και αποτελούν παραδείγματα
ανθρωποκεντρικής και ολιστικής σχεδίασης. Τα αντικείμενα τους έχουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που τους ζητήθηκε,
είναι λειτουργικά, εύχρηστα και καινοτόμα, παραμένουν όμως κατάλληλα για παραγωγή και διάθεση στην αγορά.

Food origami: Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την art de la table από διακεκριμένους designers.
10 Μαΐου, 16:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Ο εμπνευσμένος μεταβολισμός της ύλης, σε αισθητική πρόταση για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό της γαστριμαργικής εμπειρίας, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των εφαρμοσμένων τεχνών αλλά και του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Από τα αρχαία σκεύη προετοιμασίας και σερβιρίσματος της τροφής έως τη σύγχρονη κουλτούρα της art de la table, η ιστορία της τροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα αντικείμενα art de la table αλλά και τα αξεσουάρ της γεύσης. Διακεκριμένοι έλληνες βιομηχανικοί σχεδιαστές όπως ο Σέργιος Φωτιάδης από τους We Design και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο οποίος και θα παρουσιάσει τα εκπληκτικά έργα των φοιτητών του τμήματος με έμπνευση την Κουζίνα του Αιγαίου και αφορμή τις Ημέρες Γαστρονομίας, ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, ο Θανάσης Μπάμπαλης, η Χριστίνα Σκουλούδη, ο Θάνος Ζακόπουλος των CΤRLZAK και ο Δημήτρης Φακίνος ιδρυτής των Βραβείων ΕΒΓΕ και Γενικός Διευθυντής του περιοδικού + Design συζητήσουν πάνω στις βασικές στιγμές της διαδρομής της art de la table στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Branding master class για προϊόντα διατροφής από τους Sereal Designers
10 Μαΐου, 18:00, aίθουσα Soul Kitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

Οι Ημέρες Γαστρονομίας αποδίδουν μεγάλη σημασία στην οπτική επικοινωνία των προϊόντων και υπηρεσιών γεύσης. Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσαν τους Sereal Designers, το πολυβραβευμένο γραφείο design και δημιουργούς των εμπνευσμένων αφισών της διοργάνωσης να διεξάγουν ένα εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα το branding και την οπτική επικοινωνία των προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας και την συμβολή του στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Το master class απευθύνεται σε σχεδιαστές, ειδικούς στο χώρο του food marketing, επαγγελματίες και επιχειρηματίες του κλάδου διατροφής και όλους όσους επιθυμούν να εξοικειωθούν με state of the art εργαλεία του food marketing.

 

Cupcakes workshop dessert styling
10 Μάιου 18:00, στο Café του Μουσείου Μπενάκη

Η τέχνη των cupcakes στις Ημέρες Γαστρονομίας, από την Ευγενία Δελτσίδου, καθηγήτρια ζαχαροπλαστικής τέχνης της Le Monde.
Παρακολουθήστε και δημιουργήστε μαζί μας cupcakes που θα εντυπωσιάσουν! Θα μάθετε πώς να τα στολίζετε με δημιουργική έμπνευση και μορφές από ζαχαρόπαστα και θα δημιουργήσετε τα πιο πρωτότυπα cupcakes για όλες τις περιστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ