Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

Εκπαίδευση

 

Food Pairing Workshop
11 Μαΐου, 16:00, Café Μουσείου Μπενάκη

Το Food Pairing στο χώρο του κοκτέιλ είναι ήδη μια μεγάλη τάση παγκοσμίως. Μάθετε τους κανόνες του Food Pairing, και μετά εμπλακείτε σε ένα interactive παιχνίδι –μίνι διαγωνισμό- για να κάνετε το δικό σας Food Pairing. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι mixologists Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef του Hytra, Νίκος Καραθάνος και η δημοσιογράφος Ντένη Καλλιβωκά.
Τα εδέσματα που θα χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο δημιουργούνται από τους chefs που θα βρίσκονται την ίδια στιγμή στα μαγειρικά decks του live cooking stage των Ημερών Γαστρονομίας για μια παρουσίαση κυκλαδίτικης δημιουργικής κουζίνας.
Για δηλώσεις συμμετοχής, αποστείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  με θέμα «Συμμετοχή στο Food Pairing». Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι bartenders και υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (15 bartenders).

 

Holy Terroir! Αφιέρωμα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα
Κυριακή 11 Μαίου, 15:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Τα γευστικά και διατροφικά του χαρίσματα λατρεύονται με θρησκευτική ευλάβεια σε διακεκριμένους χώρους γαστρονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι άνθρωποι του διατηρούν και αναδεικνύουν μια πανάρχαια κληρονομιά γνώσης και σοφίας. Οι αναπτυξιακές του προοπτικές σημαντικές. Ο κυκλαδικός αμπελώνας θεωρείται σήμερα το άγιο δισκοπότηρο της ελληνικής αμπελουργίας και ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της γαστρονομικής μας ταυτότητας που φέρει ως διαμάντι του στέμματος το σαντορινιό, τον αρχαιότερο αμπελώνα της Ευρώπης. Στις Ημέρες Γαστρονομίας φιλοξενούμε ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της κυκλαδικής οινικής παράδοσης όπως τον Πάρι Σιγάλα από το ομώνυμο κτήμα, που θα μας μυήσει στην εμπειρία του σαντορινιού αμπελώνα, τον γεωπόνο και Γενικό Διευθυντή της SantoWines, Ματθαίο Δημόπουλο με θέμα «Δόξα του κρύσταλλου, κρασί από τη Σαντορίνη», τον Βασίλη Ζαχαράκη, ιδιοκτήτη και chef του εστιατορίου Νυχτέρι, τον οινολόγο Γιώργο Φλούδα - καλύτερος έλληναςοινοχόος 2004 & 2006, σύμβουλος οίνου Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το AegeanCuisineκαι τον αμπελουργό Ηλία Ρουσσάκη, ο οποίος θα μας προσκαλέσει σε ξεχωριστές οινικές περιηγήσεις στο Αιγαίο. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Μηταρέα.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων: Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας.

 

Αφιέρωμα στο τυρί των Κυκλάδων: Μια νησιώτικη παλέτα γεύσεων με ονομασία προέλευσης, μακραίωνη γαστρονομική ιστορία και προοπτική ανάπτυξης.
10 Μαΐου, 14:30, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη χαρτογράφηση και την ανάδειξη των κυκλαδικών τυριών που αποτελούν για αιώνες έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυκλαδικής κουζίνας. Οι Κυκλάδες αποτελούν ένα σημαντικό γευστικό προπύργιο της ελληνικής παλέτας τυριών καθώς ,σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην περιοχή παράγονται 40 είδη τυριών. Στο πάνελ ομιλητών της εκδήλωσης. που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας, συμμετέχουν ο Γιώργος Πίττας μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», ο διακεκριμένος chef Γιώργος Βενιέρης, η Δρ. Γιολάντα Τότσιου γεωπόνος και σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης, ο Αλέξης Τσιάντης Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο οικονομολόγος Ευθύμιος Αλεξανδρής Διευθυντής του ομώνυμου ιστορικού παντοπωλείου και ταλαντούχος σύμβουλος – γευσιγνώστης των ελληνικών τυριών και ο Δημήτρης Καπούνης Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Τη συζήτηση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Θάλεια Τσιχλάκη.

 

Ωμέγα Δίαιτα master class από τον Chef Δόξη Μπεκρή, Complex Culinary Director, Starwood Hotels & Resorts Costa Navarino
Παρασκευή, 9 Μαΐου, Αίθουσα SoulKitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

Η εμπειρία της ευεργετικής απόλαυσης στην τέχνη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργικής κουζίνας ή αλλιώς όταν ένα γαστρονομικό conceptυψηλής μαγειρικής συνδυάζεται με την υγιεινή διατροφή. Ο Chef Δόξης Μπεκρής Complex Culinary Director, Starwood Hotels & Resorts Costa Navarinoπαρουσιάζει στις Ημέρες Γαστρονομίας ένα δια-δραστικό culinarymasterclassαφιερωμένο στη Δίαιτα Ωμέγα η οποία βασίζεται στη σωστή ισορροπία των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6. Ο Δόξης Μπεκρής αποτελεί από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα που εφαρμόζουν συστηματικά τη Δίαιτα Ωμέγα στα γαστρονομικά του προγράμματα έχοντας συμβάλλει στην ευρύτερη διάδοση της. Ένα μάλιστα από τα εστιατόρια που διευθύνει, το Omega στο Costa Navarino, είναι αφιερωμένο στη συγκεκριμένη δίαιτα.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδήλωση για όσους ενδιαφέρονται για την υγιεινή προσέγγιση της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας.

 

Gluten free: Η αλήθεια για το ψωμί και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη
Σάββατο, 10 Μαΐου, ώρα 12:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Όταν αγοράζουμε ψωμί από τον φούρνο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν αγοράζουμε αρτοσκεύασμα; Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στον άρτο και τα αρτοσκευάσματα και τι ισχύει με βάση τη νομοθεσία; Ποια είναι η διατροφική αξία των προϊόντων χωρίς γλουτένη; Βοηθούν στη βελτίωση της υγείας ή πρόκειται για μια τάση που επιβάλλεται από το marketing; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν στη διάρκεια της παρουσίασης.

Εισηγητές:

Πάρις Κυπαρισσίου, Τεχνολόγος τροφίμων και καθηγητής του Εκπαιδευτικού Ομίλου LEMONDE

Θεοδώρα Καλογεράκου, Διατροφολόγος και καθηγήτρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου LEMONDE

 

Fruit workshop από τον chef Σταμάτη Τσίλια
Παρασκευή 9 Μαΐου, 17:30, Café Μουσείου Μπενάκη

Ένα δια-δραστικό εργαστήριο γευσιγνωσίας και μια εκπαιδευτική παρουσίαση για τη χρήση αγαπημένων τροπικών φρούτων πλούσιων σε θρεπτική αξία όπως η μπανάνα στην καθημερινή μας διατροφή. Ο chef Σταμάτης Τσίλιας παρουσιάζει επιλεγμένες σκηνές δημιουργικής έμπνευσης και εμπλουτίζει τον καμβά της διατροφικής μας κουλτούρας με την ευεργετική απόλαυση που φτιάχνεται από φρουτώδεις γεύσεις. Το εργαστήριο ενδείκνυται ιδιαίτερα για όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη δίαιτα των παιδιών τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ochef προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα απολαυστικό smoothie μπανάνας. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Chiquita

 

Μελωδίες γευσιγνωσίας από τις Κυκλάδες
Κυριακή 11 Μαΐου, 18:00, Café μουσείου Μπενάκη

Μια δια-δραστική εκδήλωση γνωριμίας με το κυκλαδικό μέλι από τον Γιώργο Ρώτα μελισσοπαραγωγό και ιδιοκτήτη της Family Beez από την Σέριφο και τον μελισσοκόμο Γιαννούλη Πέτσα από την Άνδρο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε γευστικές δοκιμές και να γνωρίσουν την τέχνη της κυκλαδίτικης μελισσουργίας. Την εκδήλωση παρουσιάζει η Δρ. Μελισσοκομίας Φανή Χατζήνα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ