Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

Γευσιγνωσία

 Καλειδοσκόπιο ποιότητας - Ένα μοναδικό workshop γευσιγνωσίας από την «TAF Specialty Coffee» αποκλειστικά στις Ημέρες Γαστρονομίας.
 11 Μαΐου, 13:00, αίθουσα Soul kitchen (χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μουσείου Μπενάκη)

Οι διαστάσεις ποιότητας στον καφέ από τον κόκκο έως το φλιτζάνι. Πως ορίζουμε την ποιότητα? Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ο καθένας από εμάς ποιότητα στον καφέ? Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ, τις διαφορετικές ποικιλίες του καφέ, τις φάρμες παραγωγής, το teroir...Ένα διαδραστικό εργαστήριο γευσιγνωσίας από τον Γιάννη Ταλούμη και την διακεκριμένη ομάδα των barista της Taf στην ειδική εγκατάσταση παρασκευής ροφήματος που θα στηθεί αποκλειστικά για τις Ημέρες Γαστρονομίας.
taflogo

 

 This is a bartending night by Worldclass Bartenders

 Στις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας χτυπάει η καρδιά του ελληνικού bartending. Ή αλλιώς όταν η state of the art δημιουργική έμπνευση της σύγχρονης mixology σκηνής εξερευνά τους αχαρτογράφητους αστερισμούς του ουρανίσκου μας.

Μια μοναδική εκδήλωση γευσιγνωσίας για τους λάτρεις της τέχνης των κοκτέιλ με την υπογραφή των διακεκριμένων Worldclass Bartenders  της Diageo, και μια θεματική μουσική βραδιά απόλαυσης. This is a bartending night!

 Σάββατο 10 Μαΐου ώρα 21:30, αίθριο μουσείου Μπενάκη

 

 

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου

Ένα συναρπαστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και πολιτισμού σε επιλεγμένες γεύσεις, ιστορίες και άρωμα με ονομασία προέλευσης ελληνική από τον Ηλία Μαμαλάκη.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα μυηθούν σε εμβληματικούς γευστικούς συνδυασμούς γεύσεων και θα γνωρίσουν μοναδικούς προορισμούς με μια μακραίωνη γαστρονομική παράδοση.

 Κυριακή 11 Μαΐου,  Café  Μουσείου Μπενάκη

 

 

Live Cooking Session με γεύση και άρωμα Αιγαόυ - Dina’s Oil Cakes

από την Ντίνα  Νικολάου

Το cake αποτελεί ίσως μία από τις ευφυέστερες ανακαλύψεις στην ιστορία της μαγειρικής τέχνης. Και όπως έλεγε και ο πατέρας της γαλλικής γαστρονομίας Jean Anthelme Brillat-Savarin, «η ανακάλυψη ενός καινούργιου πιάτου συνεισφέρει περισσότερα στην ανθρώπινη ευτυχία από την ανακάλυψη ενός καινούργιου αστεριού».
Ένα ευρηματικό ταξίδι γευσιγνωσίας και μύησης στην δημιουργική ανάδειξη της πρώτης ύλης από την Ντίνα Νικολάου η οποία θα παρουσιάσει στο live cooking stage των Ημερών Γαστρονομίας μια απολαυστική σύνθεση συνταγών:Λαδοκέικ με καπνιστό τυρί Νάξου και παντζάρι σερβιρισμένο με ντιπ γιαουρτιού αρωματισμένο με VINSANTO SANTORINI και βότανα. Λαδοκέικ με γραβιέρα Νάξου σταφίδες και μυρωδικά σερβιρισμένο με πικάντικη γιαουρτόσαλτσα φραουλένια και Λαδοκέικ με χοιρομέρι, φουντούκια και λιαστή ντομάτα σερβιρισμένο με πικάντικη σάλτσα σύκου.Μια συναρπαστική σύνθεση ιστοριών γεύσης και πολιτισμού εμπνευσμένη από τις Κυκλάδες, τον Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό των Ημερών Γαστρονομίας 2014.

Κυριακή, 11 Μαΐου, 18:00, Αίθριο Μουσείου Μπενάκη

 

Μια φορά και ένα καιρό…. στις Κυκλάδες 

Η Μυρσίνη Λαμπράκη μας ταξιδεύει στις γεύσεις και τον πολιτισμό των Κυκλάδων του 15ου αιώνα με Μάτια Ερμητικά Κλειστά!

 Κάθε φορά που πλησιάζουμε μια μπουκιά φαί στο στόμα μας, δεκάδες αισθήσεις ενεργοποιούνται και ανασύρουν μαζί συναισθήματα, καταγεγραμμένα στο γαστρονομικό μας μητρώο, που φυσικά είναι διαφορετικό στον κάθε ένα. Κάτι σαν δαχτυλικά αποτυπώματα …

 Λέμε «ακούω» την μυρωδιά, αισθανόμαστε οικία με  το μητρικό φαγάκι,  η πρώτη επαφή με ένα άγνωστο υλικό της κουζίνας μας ασκεί μια περίεργη γοητεία. Η υφή και η πολυπλοκότητα ενός γλυκοκαυτερού  φαγητού, πυροδοτεί δεκάδες κάλυκες στον ουρανίσκο μας .

 

Έχετε σκεφτεί, τι γαστρονομική ανατροπή μπορεί να φέρει στον ουρανίσκο ενός Αμερικάνου τουρίστα η καψαλισμένη ακρούλα ενός χταποδιού ή μια κοπανιστή Μυκόνου με  ατίθασο και εκρηκτικό ταπεραμέντο;

 Το αγγλικό ρήμα taste (γεύομαι) προέρχεται από το μεσαιωνικό tasten που σημαίνει εξετάζω με την αφή , δοκιμάζω και εκείνο πάλι, έχει τις ρίζες του στο λατινικό ρήμα taxare, που σημαίνει αγγίζω.

 Το φαγητό, είναι μια μαγική διαδικασία που προσφέρει στους ανθρώπους βαθιά  ευχαρίστηση και δίνει μια περίπλοκη αίσθηση ικανοποίησης, τόσο σωματικής όσο και συναισθηματικής .

 Το σίγουρο είναι ότι, δεν επιλέγουμε φαγητά πάντα για την γεύση τους, αλλά για τις αισθήσεις που προκαλούν.

 Όταν περιγράφουμε ένα φαγητό, ακόμα και το πιο συγκλονιστικό, χρησιμοποιούμε απλά  τη λέξη «γεύση» αλλά ουσιαστικά εννοούμε ένα συνδυασμό αφής, γεύσης μυρωδιάς,  όρασης ακόμα και ακοής .

 Με  αφορμή την ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά», η Μυρσίνη Λαμπράκη εμπνέετε και σας  καλεί  σε μια παραμυθένια περιήγηση στην γαστρονομία των  Κυκλάδων του 15ου αιώνα!

Γευτείτε, μυρίστε, δοκιμάστε, ακούστε , αγγίξτε προϊόντα και φαγητά των Κυκλάδων με ξεναγό την Μυρσίνη Λαμπράκη, το Χαριεντιν Μπαρμπαρόσα και την Ρωξαλένη.

Μοναδική προϋπόθεση να έρθετε με την μάσκα σας και έτοιμοι για μια από τις πιο  συγκλονιστικές εμπειρίες  της  ζωής σας!!!

Σάββατο, 10 Μαΐου, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

 

Live Cooking Sessions - Σινεχταπόδι με κονιάκ και φάβα μαστίχα.Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μαγειρεύει επιλεγμένες κινηματογραφικές σκηνές σε ένα μοναδικό music and foodie set

 Ένα μοναδικό μουσικό και κινηματογραφικό eventστο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικούς Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) από τον Διευθυντή του Περιοδικού Σινεμά και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, Ορέστη Ανδρεαδάκη που ανεβαίνει στο live cooking stageτων Ημερών Γαστρονομίας για να μαγειρέψει «σινεχταπόδι με κονιάκ και φάβα μαστίχας». 

Παρασκευή 9 Μαΐου, 20:30, αίθριο Μουσείου Μπενάκη 

 

 Live Cooking Sessions – Ο Executive Chef Βησσαρίωνας Παρθένηςιδρυτής του Σεμιναριακού Κέντρου UCOOK που μας μαθαίνει πως να μαγειρεύουμε οικονομικά ,παρουσιάζει στο Live Cooking Stage των Ημερών Γαστρονομίας, μια εμπνευσμένη συνταγή με αγνά υλικά:  «Φεγεγίν γάλακτος με μους μελιού και τραγανό παστέλι».

Σάββατο 10 Μαΐου, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

 

 

Live cooking sessions : Δόξης Μπεκρής  Complex Culinary Director, Starwood Hotels & Resorts Costa Navarino

 

 Κατά τη διάρκεια του Live cooking session, ο chef Δόξης Μπεκρής θα δημιουργήσει πιάτα της διάσημης δίαιτας Ωμέγα που βασίζεται στην ισορροπημένη αναλογία των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 και που  συναντάται στην παραδοσιακή  διατροφή των Ελλήνων εδώ και αιώνες.  Η συγκεκριμένη διατροφή, τα οφέλη της οποίας αποδεικνύουν όλες οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και κατανάλωση μικρής ποσότητας κρασιού ημερησίως.

 

Σάββατο 10 και Κυριακή 11  Μαΐου αίθριο Μουσείου Μπενάκη

 

 

Chefs in Residence– Live Cooking Sessions

Κυκλάδες – Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός 2014

Μια πανδαισία μαγειρικής τέχνης και απόλαυσης με ονομασία προέλευσης AegeanCuisine. Για πρώτη φορά μια αντιπροσωπευτική κιβωτός γεύσεων και γαστρονομικού πολιτισμού έρχεται στην Αθήνα με εμπνευσμένες συνταγές δημιουργικής κουζίνας αλλά και της τοπικής αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης των Κυκλάδων.

Στoκεντρικό livecookingstage των Ημερών Γαστρονομίας ανεβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ καταξιωμένοι άνθρωποι της μαγειρικής τέχνης εκπροσωπώντας αντιπροσωπευτικούς γαστρονομικούς νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Ο Βασίλης Ζαχαράκης από την Σαντορίνη και το εστιατόριο «Νυχτέρι», παρουσιάζει: Χοιρινό με φάβα, κρούστα λιαστής τομάτας και σφουγγαράκι.

Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Μύκονο και το εστιατόριο «Bakalo» παρουσιάζει: Κυκλαδίτικους Τυρολουκουμάδες-Σφουγγάτα

Η Σοφία Παπαδημητρίου από το εστιατόριο «Νικόλας της Σχοινούσας» παρουσιάζει τη θρυλική αστακομακαρονάδα της.

Ο Στέφανος Στεφανίδης από τη Σέριφο και το εστιατόριο «Μεταλλείο», παρουσιάζει: Σεριφιώτικες τσιγαρίδες και Σεριφιώτικο sushi

Ο Γιάννης Βάσιλας από την Νάξο και το εστιατόριο «Αξιώτισσα», παρουσιάζει: Πεσκανδρίτσα σε σάλτσα ζαφοράς με λαχανικά.

Η Αντωνία Ζάρπα από την Τήνο και το εστιατόριο «Θαλασσάκιι» παρουσιάζει: Αφράτη ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς.

Η Λίνα Φουρνιστάκη  από την Σύρο και το εστιατόριο «Αλλού Γυαλού»  μαγειρεύει Κυκλαδίτικο Κουσελάκι.  

Ο Νίκος Φραζέσκαρος από την Σίφνο και το εστιατόριο «Τσικάλι», παρουσιάζει: Αρνί σε πήλινο σκεύος μαριναρισμένο με ντόπιο μπρούσκο κρασί και ψιλοκομμένο άνηθο.

Ο Βασίλης Παπίκινος από την Μήλο και το εστιατόριο «Αλευρόμυλος», παρουσιάζει: Ρυζότο μελιτζάνας και αρνί στο φούρνο με πελτέ μήλου.

Ο Κωνσταντίνος Μπουγιούρης από την Σύρο και το εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» μαγειρεύει φιλέτο συναγρίδας, με αλιφόνια και προβάτσια Πάρου.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος από την Νάξο, και το «Ραντεβού» ζαχαροπλαστείο – catering, παρουσιάζει: Μήλα με κίτρο Νάξου και μους κοπανιστής μαζί με ποτό μοχίτο από κίτρο Νάξου και μαστίχα Χίου.

Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Μαΐου

 

 

My precious…! Η παροιμιώδης δίαιτα των Hobbitsγια πρώτη φορά στην Ελλάδα στα live cooking sessions των Ημερών Γαστρονομίας από τον Chef Σταμάτη Τσίλια

Το ειδυλλιακό Shire αποτελεί  ίσως το απόλυτο σύμβολο της τοπικής κουζίνας στην ιστορία της φανταστικής λογοτεχνίας και οι αυτόχθονες και πάντοτε φιλειρηνικοί κάτοικοι του διάγουν την πιο ισορροπημένη και υψηλής θρεπτικής αξίας διατροφή σε ολόκληρη την οικουμένη του Tolkien.  Η αγάπη τους για το φαγητό έμεινε στους θρύλους και στα μετέπειτα τραγούδια και στα λουκούλλεια δείπνα  τους υποκλίθηκαν βασιλιάδες, ξωτικά, νάνοι και κάθε λογής συντροφιά ηρώων.

Από τα θρυλικά τους γλέντια  άλλωστε ποτέ δεν έλειψε ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος, ένας πιστός λάτρης της εξοχικής τους μαγειρικής. Ένα διάλλειμα στην σκιά της περιπετειώδους αγωνίας και της αχλής του πολέμου για ένα δεκατιανό και ξανά προς την δόξα και το κλέος των ηρώων τα Hobbits τραβούν. Πως μπορεί άλλωστε να αναμετρηθεί η ματαιοδοξία ενός δαχτυλιδιού μπροστά στην απόλαυση ενός πλούσιου γεύματος με ψάρι στο φούρνο σε φύλλο μπανανιάς ακολουθούμενου από ένα φρουτώδες κέικ;

Ο chef Σταμάτης Τσίλιας έρχεται από την Ρωσία τον Μάιο στις Ημέρες Γαστρονομίας για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μυθικό μενού γεύσεων εμπνευσμένων από  την δημοφιλή τριλογία “TheHobbit” και τις σελίδες συνταγών των ανάρπαστων βιβλίων του Tolkien στο πλαίσιο του προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων με τίτλο Chefschoice του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας.

Σάββατο 10 Μαΐου ώρα 17:00 στο live cooking stage, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη

Χορηγός εκδήλωσης η Chiquita 

 

 

Live Cooking sessions Πρόγραμμα Chefschoice 

  Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας

 Η κολλεκτίβα TrooFoodLiberation μαγειρεύει vegan pasta bolognaise σε μια γευστική απόδοση της ταινίας «Η ζωή της Αντέλ».

 

Παρασκευή 9 Μαΐου, 15:30, Αίθριο Μουσείου Μπενάκη 

 

 

Μελωδίες γευσιγνωσίας από τις Κυκλάδες!

 Μια δια-δραστική εκδήλωση γνωριμίας με το κυκλαδικό μέλι από τον Γιώργο Ρώτα μελισσοπαραγωγό και ιδιοκτήτη της Family Beezαπό την Σέριφο και τον μελισσοκόμο Γιαννούλη Πέτσα από την Άνδρο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε γευστικές δοκιμές και να γνωρίσουν την τέχνη της κυκλαδίτικης μελισσουργίας. Την εκδήλωση παρουσιάζει η Δρ. Μελισσομίας Φανή Χατζήνα.

 

Κυριακή 11 Μαΐου, 18:00, Café μουσείου Μπενάκη 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ