Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

Καινοτομία

 

It’ s all Αbout the Bartenders: Global Cocktail Trends

 Food Pairing, παλαιώσεις, fancy oldies, παιχνίδιαμετιςαισθήσεις, infusions, κοκτέιλχωρίςπάγο, ‘διαφορετικέςοξύτητες, λαχανικάκαιμυρωδικά, επιστροφήτωνρετρό classics, low budget fancy garnishes, ελληνικά spirits στοκοκτέιλ. Μια συζήτηση για τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο του κοκτέιλ, με καλεσμένους mixologists που έχουν πάει  το bartending στην Ελλάδα πιο μπροστά όπως τον Βασίλη Κυρίτση, τον Μιχάλη Μένεγο, τον Θάνο Πουρνάρους, τον Σπύρο Κερκύρα και τον Γιάννη Αλεξόπουλο και με απευθείας σύνδεση με τους άγγλους δημοσιογράφους των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen γνωστούς και ως The Cocktail Lovers.

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει

η δημοσιογράφος Ντένη Καλλιβωκά.  

11 Μαΐου, 13:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

 

 

 

Aegean Pan- Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση διαδικτυακής γαστρονομικής περιήγησης με άρωμα Κυκλάδων

Μια  εμβληματική τηγανιά γεύσεων, ταξιδιωτικών εμπειριών, επιλεγμένων ιστοριών και εικόνων, καθώς σιγοκαίει όρεξη, έμπνευση και νοσταλγία στον φρέσκο θαλασσινό άνεμο του Αιγαίου . Η co-founders του Aegan Pan, Μαρία Αλιπράντη και ο φωτογράφος Χρήστος Δράζος δημιούργησαν πρόσφατα ένα υψηλής αισθητικής blogγαστρονομικού ενδιαφέροντος με στόχο να αφηγηθούν  με έναν άμεσο και ελκυστικό τρόπο την επίγευση του σύγχρονου κυκλαδικού πολιτισμού.  Προτείνοντας μια εδέσματα εμπειριών όπως σούπες που αντανακλούν τις τέσσερις εποχές της θάλασσας του Αιγαίου και τσάι του βουνού με σαφράν και μανταρίνι και λίγο μέλι θυμαρίσιο αν επιθυμείς για να ξεκινήσεις την εβδομάδα σου με ενέργεια και ευεξία. Κι αυτά είναι μόνον η αρχή. Συνδυάζοντας έναν εμπνευσμένο τρόπο αφήγησης με μια  συναρπαστική φωτογραφική απεικόνιση των κυκλαδίτικων νησιωτικών αστερισμών, το Aegean Pan που έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται στους ανθρώπους του κόσμου και όχι σε τοπικό ή εθνικό μόνον επίπεδο, αποτελεί ένα casestudyευρηματικής αφήγησης των γαστρονομικών περιηγήσεων.

Στο ενδιαφέρον workshop, που θα πραγματοποιήσει η ιδρυτική ομάδα του Aegean Pan στις Ημέρες Γαστρονομίας, θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ένα πρότυπο μοντέλο ευρηματικής εξιστόρησης και ανάπτυξης περιεχομένου και να πάνω απ όλα να απολαύσουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες που θα μας ταξιδέψουν για λίγη ώρα στην αιγαιοπελαγίτικη πανδαισία λίγες ημέρες πριν η έλευση του καλοκαιριού χαράξει τη νέα μας πορεία.

Κυριακή 11 Μαΐου, ώρα 18:30, στον χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη (Soul Kitchen αίθουσα της διοργάνωσης)

 

Food new media & technology discussion panel

 Μια επίκαιρη και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για τον ρόλο των σύγχρονων τεχνολογιών στην ανάδειξη και προώθηση της γαστρονομίας από ανθρώπους της καινοτομίας, της γεύσης και της δημοσιογραφίας όπως η Ελένη Ψυχούλη, η Ιωάννα Σταμούλου, η foodblogger Μαριλένα Παντάκη  aka Madame Ginger και ο Δημήτρης Καλαβρός, ιδρυτής και curatorτου TEDxAthensκαι συνιδρυτής της Nestmedia, οποίος θα παρουσιάσει και θα συντονίσει την εκδήλωση.

Τα τελευταία χρόνια η δυναμική ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών αλλά και των νέων μοντέλων μάρκετινγκ παρέχουν νέες και αποτελεσματικότερες δυνατότητες για την ανάδειξη και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας.  Αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία που παρέχουν οι webεφαρμογές και το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, μια νεοφυής επιχείρηση τροφίμων δύναται να διεισδύσει σε νέες διεθνείς αγορές, να παρουσιάσει με έναν ελκυστικό αλλά και οικονομικά προσιτό τρόπο τα προϊόντα του, να αναπτύξει ένα σημαντικό κεφάλαιο τεχνογνωσίας αλλά και δικτύωσης αξιοποιώντας την ραγδαία εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα αρκετοί Chefs και γαστρονόμοι δημιουργούν τον δικό τους διαδικτυακό τόπο, ο οποίος ξεφεύγει από τον παραδοσιακό στόχο προσωπικής προβολής και μετεξελίσσεται σε ένα είδος foodmagazine με ένα σημαντικό αριθμό μελών. Παράλληλα η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει σήμερα τη δυνατότητα για τον σχεδιασμό και υλοποίηση cuttingedge, προωθητικών ενεργειών ανάδειξης της τοπικής κουζίνας μιας περιοχής και προβολής γαστρονομικών διαδρομών. Την ίδια στιγμή ένα νέο κίνημα ανθρώπων που αυτό-προσδιορίζονται ως foodbloggersέχει κάνει την εμφάνιση του διεθνώς και στην Ελλάδα και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε την παραγωγή και διάθεση περιεχόμενου.  Ορισμένα από τα foodblogs έχουν μάλιστα ξεπεράσει το πειραματικό στάδιο και αποτελούν πρότυπα παραδείγματα ανάπτυξης και διάθεσης περιεχομένου.

Κυριακή, 11 Μαΐου, ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

 

 

Culinary botany:   Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην βιοποικιλότητα των Ελληνικών φυτών και βοτάνων μέσα από τις παρουσιάσεις και αφηγήσεις ειδικών και επιστημόνων όπως την Δρ. Ελένη Μαλούπα - Tακτική Eρευνήτρια του  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Διευθύντρια στα Ινστιτούτα Φυτικής Παραγωγής της Βόρειας Ελλάδας, την Δρ. Διαμάντω Λάζαρη- Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα στον Τομέα Φαρκογνωσίας- Φαρμακολογίας του τμήματος φαρμακευτικής του ΑΠΘ, τον Δρ. Σέρκο Χαρουτουνιάν- Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, τον δημοσιογράφο, συνεργάτη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ, Δημήτρη Μιχαηλίδη  και τον Νικό Χατζηανδρέου- ιδρυτή της εταιρείας αρωματικών φυτών και βοτάνων Organic Islands από την Νάξο.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «βοτανικούς κήπους»  στον κόσμο. Τα αυτοφυή φυτά της Ελλάδας είναι περίπου 6.000 φυτικά είδη και υποείδη, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% των αυτοφυών φυτών της Ευρώπης. Εξ αυτών, τα 700 είδη είναι ενδημικά, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ περίπου 20% είναι αρωματικά ή και φαρμακευτικά φυτά. Η Ελλάδα είναι η 3η χώρα σε παγκόσμια κατάταξη, δεδομένου του αριθμού ενδημικών φυτών, ανάλογα με το γεωγραφικό της μέγεθος. Τα ενδημικά φυτά και βότανα της Ελλάδας διακρίνονται για τις ευεργετικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες αλλά και ως εξαιρετικά μυρωδικά και αρτύματα της κουζίνας μας , αποτελώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το σπάνιο μυρωδάτο άνθος άλλωστε γνωστό ως Κρινάκι της Θάλασσας, ενέπνευσε με το κάλλος του τον αρχαίο καλλιτέχνη που το αποτύπωσε με απαράμιλλη έμπνευση στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπως αποκάλυψε μετά από χιλιάδες χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη. Από τις ιστορίες της Μύρρας, του Αχιλλέα, της Αθηνάς, του Προμηθέα και άλλων ηρώων της ελληνικής μυθολογίας έως τις πρώτες συστηματικές καταγραφές του Ιπποκράτη και του Θεόφραστου και τις ζωντανές μνήμες της χρήσης του στην λαϊκή παράδοση και από την επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών έως την χρήση τους στην σύγχρονη δημιουργική κουζίνα, αλλά και η προοπτική αξιοποίησής τους ως δυνατότητα επένδυσης νεοφυών επιχειρήσεων, τα αρωματικά φυτά και βότανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία αυτού του τόπου.

Κυριακή 11 Μαΐου, ώρα 12:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

 

Γαστρονομικός τουρισμός: Μια επίκαιρη συζήτηση για την προοπτική αξιοποίησης ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη

Οι Ημέρες Γαστρονομίας φιλοξενούν μια επίκαιρη θεματική συζήτηση αφιερωμένη στην προοπτική ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα μας, μέσα από τη διερεύνηση επιτυχημένων πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων σχεδιασμού ενός αποτελεσματικού μοντέλου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα νέο και πολλά υποσχόμενο πεδίο σχεδιασμού και άσκησης πολιτικών για την αναβάθμιση του τουριστικού αγαθού, την προσέλκυση επενδύσεων  και την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού μοντέλου ήπιας ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.  Καθώς η διεθνής ζήτηση για την παροχή ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών γαστρονομικού ενδιαφέροντος αυξάνει, η ανάγκη για την δημιουργία ενός συγκροτημένου πλαισίου ανάδειξης γαστρονομικών προορισμών αποκτά σήμερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την τοπική ανάπτυξη.

Στην συζήτηση συμμετέχουν ο δημοσιογράφος, blogger και εκπαιδευτής οίνου Θόδωρος Λέλεκας, ο Δρ. Άγγελος Βλάχος – σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης, ο Χάρης Καλπίδης συγγραφέας βιβλίων για τον γαστρονομικό τουρισμό, η δημοσιογράφος γαστρονομίας Αφροδίτη Καλομάρη, ο Τίμος Πετρίδης ιδρυτής της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού και ο Γιώργος Μαδιανός chef και υπεύθυνος γαστρονομικών εμπειριών των Athens Insiders.  

 

Εισηγήσεις:

 

Ο Χάρης Καλπίδηςσυγγραφέας βιβλίων για τον γαστρονομικό τουρισμό με τίτλο εισήγησης «Γαστρονομικός Τουρισμός - Πρόταση ολοκληρωμένης σύνδεσης γαστρονομίας και τουρισμού»

 

Ο δημοσιογράφος,bloggerκαι εκπαιδευτής οίνου Θοδωρής Λέλεκας,

 

με τίτλο εισήγησης «Το Κρασί στην Αιχμή του Δόρατος του Θεματικού Τουρισμού».

 

Ο Δρ. Άγγελος Βλάχος – σύμβουλος σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης με τίτλο εισήγησης: "Οι ειδικές μορφές τουρισμού και ο ρόλος του κράτους: μια ατελής σχέση"

 

Η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Αφροδίτη Καλομάρη με τίτλο εισήγησης: «Μαγειρεύντας…ανάπτυξη»

 

 Ο Τίμος Πετρίδης από την Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού - Cosmorama

 

γαστρονομικές εκδρομές - οινογνωσίες- γευσιγνωσίες-πολιτιστικά δρώμενα, με τίτλο εισήγησης «Σύρος και Σαντορίνη δυο κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί και όχι μόνον στις Κυκλάδες».

 

Ο Γιώργος Μαδιανός,chefκαι Υπεύθυνος γαστρονομικών εμπειριών στην εταιρία εξατομικευμένων ταξιδιωτικών εμπειριών Athens Insidersμε τίτλο εισήγησης: «Ταξιδεύοντας στις γεύσεις της Ελλάδας»

 

Την συζήτηση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Βίκη Βαμιεδάκη.

Σάββατο, 10 Μαΐου ώρα 13:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

 

Η Μυρσίνη Λαμπράκη σερβίρει …… διαδικτυακά

H Μυρσίνη Λαμπράκη σερβίρει.....διαδικτυακά ό, τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο κόσμος της μαγειρικής μέσα από το νέο της διαδικτυακό food portal, το οποίο και θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας.

 

Εκατοντάδες δοκιμασμένες συνταγές από τη διάσημη σεφ-συγγραφέα, προσωπικά κείμενα της, στη πρώτη στον κόσμο ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια τροφών foodpedia, on demand μαθήματα μαγειρικής για όλα τα γούστα, συνεντεύξεις από ανθρώπους σε «σχέση» ψυχής με το φαγητό , επισκέψεις σε εστιατόρια,  αναζήτηση νέων  προϊόντων  και ο μοναδικός στην Ελλάδα οδηγός επιλογής συνταγών σύμφωνα με ότι υλικά έχετε εσείς  στο σπίτι σας.

Μυστικά  για τέλεια φαγητά, δημιουργική φαντασία σε μοντέρνες, εντυπωσιακές συνταγές και ένα «Σχολείο Κουζίνας» που θα σας λύσει τα χέρια αφού σίγουρα δεν έχετε  φανταστεί πόσα πράγματα μπορεί να φτιάξει κάποιος με μια κονσέρβα….

Foodgossipdiaries, γιατί ο ιδανικότερος ξεναγός στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο είναι εδώ! Το άγρυπνο μάτι της Μυρσίνης Λαμπράκη και της διαδικτυακής της παρέας, γυρίζει, ανακαλύπτει τους καλύτερους τεχνίτες γεύσης , δοκιμάζει και σας ενημερώνει για ό, τι συμβαίνει στις… κακές και καλές «γλώσσες» του κόσμου.

Σάββατο, 10 Μαΐου, ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ