Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

Πολιτισμός

 

Γευσίπλους – Χαρτογραφώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου

 Το αιγαιοπελαγίτικο νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο γεύσεων και εμπειριών. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Κυκλάδες – Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας, πραγματοποιείται ένα ενδιαφέρον θεματικό αφιέρωμα με στόχο την ανάδειξη σημαντικών πτυχών της τοπικής γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Στην εκδήλωση συμμετέχουν σημαντικοί άνθρωποι της γαστρονομίας όπως ο διευθυντής της ανασκαφής του Ακρωτηρίου, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ντούμας ο οποίος θα μας παρουσιάσει την ιστορική και αρχαιολογική διάσταση του πολιτισμού και της γαστρονομίας του Αιγαίου, ο Γιώργος Πίττας με θέμα την τελετουργική γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής, η Μαριάννα Καβρουλάκη που μας αφηγείται για το πως βίωσαν τη γαστρονομία του Αιγαίου οι ξένοι ταξιδιώτες, η Αγλαΐα Κρεμέζη  από την Κέα με σύνθημα «Κυκλάδες - από το περιβόλι στο τραπέζι» και ο καθηγητής μαγειρικής τέχνης της Le Monde chef Ηλίας Αναστασιάδης, ο sommelierΧρήστος Σιώκος από την GeniusinGastronomy για την ανάδειξη της τεράστιας σημασίας που έπαιξε η πανάρχαια τέχνη της κυκλαδίτικης οινολογίας και η Μαρία Γρύπαρη Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων, που θα παρουσιάσει την συμβολή των μύλων και των φούρνων στην κουζίνα του αιγαίου. 

 

Την συζήτηση παρουσιάζει και συντονίζειη δημοσιογράφος Γιούλη Επτακοίλη

 Κυριακή 9 Μαίου, 18:00 αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

 

 

Food Communities - Οι κοινότητες της γεύσης στις Ημέρες Γαστρονομίας

Τι κοινό συνδέει τους αχνιστούς  ρυθμούς της φουφού της συλλογικής κουζίνας κυριακάτικων συναθροίσεων στην Αττική με το εμβληματικό σύνθημα «μπορούμε» μιας αλληλέγγυας προσφοράς γευμάτων; Τη συντροφιά του slowfoodmovementστην Ελλάδα με τις κεφάτες συνταγές της μεγαλύτερης διαδικτυακής «παρέας» από όλη την Ελλάδα και το έργο μιας κεφάτης ομάδας ανθρώπων από τις Κυκλάδες να διατηρήσουν και να αναδείξουν την τοπική γαστρονομική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής;  Διαχρονικά η τροφή έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και οι επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν ενεργές κοινότητες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Γιατί στις Ημέρες Γαστρονομίας οι γεύσεις γίνονται ιστορίες, και οι ιστορίες, έμπνευση, συλλογικότητα, ανταλλαγή, προσφορά και πάνω απ’ όλα ικανοποίηση μιας βαθύτερης ανάγκης να μοιραστείς τις γεύσεις σου και να δοκιμάσεις τις γεύσεις, τις σκέψεις και τις ανάγκες των άλλων.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Παύλος Γεωργιάδης που θα παρουσιάσει το Slow Food Movementστην Ελλάδα, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος από την «Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου», ο Γιώργος Φούτας από τους Atenistas, η Στέλλα Τσάλα από τις «Συνταγές της παρέας»,  το μεγαλύτερο siteμαγειρικής και συνταγών στην Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης Co-Founder του δίκτυο αλληλεγγύης «Μπορούμε» και η Αντζελίνα Καλογεροπούλου από την «Οργάνωση Γη».

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Σύλβια Κλιμάκη

Παρασκευή 9 Μαΐου ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου (AICFF)

Αφιέρωμα στο Culinary Cinema Αθήνας : Πρόσκληση σε ένα κινηματογραφικό γεύμα (discussionpanel)

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διαχρονική και διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και σινεμά από ανθρώπους της γεύσης και της τέχνης όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Πιατάς, ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης ο chef Δόξης Μπεκρής, η Δήμητρα Κουζή Διευθύντρια της Cinedoc, ο chef Κώστας Τσίνγκας, η Γιολάντα Τότσιου και ο κριτικός κινηματογράφου Ιωσήφ Πρωιμάκης. Η σχέση του σινεμά με τη μαγειρική τέχνη και τη γαστρονομία είναι διαχρονική και αμφίδρομη.  Τι καλύτερο άλλωστε από ένα δείπνο μετά από μια προβολή; Το σινεμά γεννήθηκε κατά κυριολεξία στη γεύση. Από τη μαφιόζικη κουζίνα του κλασσικού κινηματογράφου έως την παγκόσμια εδραίωση της γαλλικής κουζίνας μέσω της έβδομης τέχνης και τον γαστριμαργικό εκλεπτυσμό του 007. Από την ομοιότητα της θρησκευτικής λατρείας των foodies και των cinephiles έως τους παράλληλους βίους της σκηνοθετικής και μαγειρικής, η γευστική διάσταση της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεθνή απήχηση της τοπικής κουζίνας. Η εκδήλωση μας προσκαλεί σε ένα κινηματογραφικό γευστικό ταξίδι σε ιστορικές συνταγές της μεγάλης οθόνης.

10 Μαΐου, 20:00, αμφιθέατρο μουσείου Μπενάκη

Food Monsters – Διάλεξη για την αναζήτηση του τερατώδους στη διατροφή και την τέχνη στο πρόγραμμα PepperLectures των Ημερών Γαστρονομίας

Μια συμβολική αλλά και κριτική προσέγγιση της διατροφικής αφθονίας που γεννάει τέρατα μέσα από το διαθλαστικό φακό της τέχνης. Από τους Πατατοφάγους του VanGoghκαι την απαγορευμένη τροφή – ταμπού ή το Άλογο του Τορίνο του BelaTarr Ταρ έως την διονυσιακή υπεραφθονία των υπερτροφικών γιγάντων στο Γαργαντούα του Rabelais  ή την αναπαράσταση της ρωμαϊκής υπερβολής στο Σατυρικόν του Πετράρχη και από το Μεγάλο Φαγοπότι του MarcoFerreri έως τη νευρική ανορεξία αλλά και τον alterego της τον «δαιμονοποιημένο» παχύσαρκο της σύγχρονης εποχής, γνήσιο απότοκο της κουλτούρας του fastfood, η τροφή αποτέλεσε ιστορικά και διαχρονικά φορέα και κώδικα συμβολικών, αλληγορικών, υπαρξιστικών και σωματικών σημείων παρέκκλισης, στιγματοποίησης, αντικανονικοτητας και υπερβολής.  Η διατροφή, ως κοινωνιολογικό σημείο παρέκκλισης, ταμπού, κοινωνικού ήθους ή απαγόρευσης σε μια ιδιαίτερα επίκαιρη διάλεξη από τον Βασίλη Κόκκοτα,  υποψήφιο διδάκτωρ του Τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου και υπεύθυνου βιβλιοθήκης του DESTE Foundation for Contemporary Art.

Παρασκευή 9 Μαΐου, ώρα 20:30 στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη

 

  food styling & photography master class

Ποιά ήταν η τελευταία φορά που σας χαμογέλασε ένα πιάτο; Ένα τριήμερο εικαστικό ταξίδι στο συναρπαστικό σκηνικό παιχνίδι του φωτισμού,  της πρώτης ύλης και των αισθήσεων  αποκλειστικά στις Ημέρες Γαστρονομίας.  Ο γνωστός και ταλαντούχος φωτογράφος γαστρονομίας, Σταύρος Κωστάκης μαζί με την συνεργάτιδα του και  ευρηματική foodstylist  Παναγιώτα Λιακοπούλου, μας προσκαλούν σε ένα τριήμερο δια-δραστικό εργαστήριο στο φωτογραφικό studioπου θα στηθεί για πρώτη φορά ειδικά για τις Ημέρες Γαστρονομίας στη SoulKitchen - αίθουσα εκπαιδευτικών εργαστηρίων της διοργάνωσης με σκοπό να μας μυήσουν στα μυστικά της τέχνης της γαστριμαργικής φωτογράφησης.   Στο φακό της εκδήλωσης ξεδιπλώνονται τα βασικά στάδια της διαδικασίας foodstyling & photographyαπό το σχεδιασμό του conceptέως την τελική δημιουργική αποτύπωση.  

Ο φωτισμός διεγείρει τις αισθήσεις και η σύνθεση του πιάτου την ισορροπία της αισθητικής. Η διεκδίκηση της φυσικότητας της πρώτης ύλης, η ευρηματικότητα της σκηνικής παρουσίας επιδρά στη διατροφική και αισθητική αξία και ποιότητα της φωτογράφισης, λίγο πριν το τελικό κλικ του ορεκτικού διαφράγματος της μηχανής ζεστάνει το πιάτο για το επόμενο καρέ και τελικά την όρεξη μας.  

 

Την εκδήλωση υποστηρίζει η Chiquita.

 

Pepper lectures: Φαγητό και ελληνική τέχνη. Ένας άγνωστος πρωταγωνιστής σε έργα από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Στην τέχνη, η τροφή και το φαγητό έχουν αποτυπωθεί με τα πιο ζωντανά χρώματα, μέσα από γλαφυρές όσο και πρωτότυπες αναπαραστάσεις, που μαρτυρούν ότι η τροφή κέντρισε το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της ανθρωπότητας. Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την ιστορικό τέχνης Δρ. Μαρία Αϊβαλιώτη για το πώς το φαγητό έρχεται στο ελληνικό εικαστικό προσκήνιο, μέσα, μεταξύ άλλων, από τις νεκρές φύσεις και τις ηθογραφικές σκηνές των Νικόλαου Βώκου,  Νικόλαου Ξυδιά ή και των Νικόλαου Γύζη και Κωνσταντίνου Παρθένη, από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη, τις εικαστικές συνθέσεις του Κώστα Τσόκλη,  Χρήστου Μποκόρου καθώς τις γλυπτικές εγκαταστάσεις του Θόδωρου Παπαγιάννη.

Μέσα από μυθολογικές, βιβλικές, λογοτεχνικές και αλληγορικές, μετέπειτα, αναφορές, παρατηρούμε πως το φαγητό όχι μόνο μπορεί να αναδείξει το ταλέντο του καλλιτέχνη και να καθηλώσει τον θεατή, αλλά και να μετατραπεί σε ένα εικονογραφικό στοιχείο μέσα από το οποίο μπορούν να ανιχνευθούν και να αναδειχθούν ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά μηνύματα.

Παρασκευή, 9 Μαΐου, ώρα 17:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

 

Ανθρωπολογία της τροφής: Γεύση και μνήμη discussion panel

Η γεύση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μνήμη, δηλαδή με την ιστορία και την πολιτισμική μας ταυτότητα.  Η διερεύνηση της ανθρωπολογικής διάστασης της τροφής αποτελεί το θέμα της εκδήλωσης «Γεύση και Μνήμη» στην οποία παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη από μια ομάδα υποψήφιων διδακτόρων υπό την επιστημονική επιμέλεια της κ. Νάντιας Σερεμετάκη, διεθνώς γνωστή συγγραφέα, ερευνήτρια και αναπλ. καθηγήτρια Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο πλαίσιο του προγράμματος Hors d'oeuvre του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου των Ημερών Γαστρονομίας, θα πραγματοποιηθεί η προβολή του μικρού μήκους εθνογραφικού φιλμ με τίτλο «ΓΕΥΣΗ και ΜΝΗΜΗ». Το ζητούμενο ήταν να γίνει αυτή η ιδέα μια δημόσια συμμετοχική εκδήλωση και μια εκπαιδευτική εμπειρία.  Το φιλμ καταγράφει την  εμπειρία μαθητών-δασκάλων-καθηγητών-φοιτητών καθώς  πειραματίστηκαν με την ιδέα και συν-δημιούργησαν με ποικίλους τρόπους.  

Παρασκευή 9 Μαίου, 13:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ