Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

To 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας την Κυριακή 11 Μαΐου στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη

Η γαστρονομία θεωρείται, τα τελευταία χρόνια, ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ένα εξαιρετικά πλούσιο πεδίο δράσης καθώς και χρήσιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Η γαστρονομία -ως συστατικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος σε άμεση σύνδεση με τον πολιτισμό μιας περιοχής- μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη ενός προορισμού, στην προσέλκυση επισκεπτών, στην αύξηση της απασχόλησης, στην τόνωση των εξαγωγών και στην ήπια τοπική ανάπτυξη.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, αποτελείται από ένα απαράμιλλο οικοσύστημα μεγάλων και μικρών γαστρονομικών προορισμών, ιδιαίτερα σημαντικών, λόγω της μακραίωνης γαστρονομικής τους παράδοσης το οποίο συνθέτει μια πολυπολιτισμική παλέτα τοπικών συνταγών, γεύσεων, υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας προϊόντων, την οποία συναντάμε στους μοναδικούς χώρους εστίασης των νησιών μας ως τοπική παραδοσιακή αλλά και εξαιρετική δημιουργική κουζίνα.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου ως ενός ενιαίου γαστρονομικού προορισμού, σχεδιάζει και υλοποιεί μια στοχευμένη στρατηγική ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας καθώς και συντονισμού και δικτύωσης των φορέων που την απαρτίζουν.

Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine (Κουζίνα του Αιγαίου) που παρουσιάζεται στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ημέρες Γαστρονομίας, αποτελεί μια πρωτοβουλία που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στην ευρύτερη περιοχή. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και αξιοποιώντας συνέργειες και με άλλους φορείς, βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του Αιγαίου ως ενιαίου γαστρονομικού προορισμού. Στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας θα παρουσιαστεί το νέο προγραμματικό πλαίσιο και σχέδιο δράσης του Δικτύου Aegean Cuisine και θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του.

Για τη διοργάνωση των Ημερών Γαστρονομίας, οι πρωτοβουλίες του Επιμελητήριου Κυκλάδων, για τη στήριξη, ανάδειξη και προβολή της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων αποτελούν ένα πρότυπο παράδειγμα του πώς μια συλλογική προσπάθεια από τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες, κοινότητες και πολίτες, δύναται να μετεξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Πρόγραμμα 1ου Συνεδρίου Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας

Το πρόγραμμα θα ανοίξει καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Reason to: και διοργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας, κ. Γιάννης Γουρτζελάς

16:00 – 16:20 Επίσημοι χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς απευθύνουν:

 • Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης,
 • Η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη
 • Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ελευθερία Φτακλάκη,
 • Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
 • Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος

 

16:20 – 16:50  key notes speeches

 • «Παρουσίαση του Δικτύου Aegean Cuisine» - Γιώργος Καλώστος, Συνεργάτης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
 • «Στρατηγική "Back to the Future" για την παραγωγή Αιγιοπελαγίτικων τροφίμων από το χωράφι στο ράφι» - Δημήτρης Σκάλκος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» - Αριστοτέλης Καρβέλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ)
 • «Η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την Αιγαιοπελαγίτικη Διατροφή» - Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLEGE, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ

16:50 – 17:30 Discussion panel: Αιγαίο - Ενιαίος γαστρονομικός προορισμός
Στην συζήτηση συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας όπως:

 • Ο Ηλίας Μαμαλάκης
 • Η Νταϊάνα Κόχυλα
 • Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης
 • Ο Νίκος Σαράντος

Τη συζήτηση συντονίζει ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Αλέξης Τσιάντης

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους και τις εκδηλώσεις των Ημερών Γαστρονομίας

kiklades footer

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ