Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

Πρόγραμμα Κυριακής 11 Μαΐου

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) 

Προβολές μικρού μήκους ταινιών
11 Μαΐου, 11:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

 • How to feed world
  Denis van Waerebeke /Animated short/ 9' 04'' / 2009 / Γαλλία
 • Best before – The London Food Revolution
  Ben Mann, Giuseppe Cioffo, and Chris Atkins / Ντοκιμαντέρ /33΄19΄΄/ 2012 / Ηνωμένο Βασίλειο
 • Farming On Crisis?
  Παύλος Γεωργιάδης / Ντοκιμαντέρ /19΄46΄΄ / 2014 / Ελλάδα

 

Culinary botany: Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας
11 Μαΐου, 12:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη βιοποικιλότητα των Ελληνικών φυτών και βοτάνων μέσα από τις παρουσιάσεις και αφηγήσεις ειδικών και επιστημόνων όπως την Δρ. Ελένη Μαλούπα - τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Διευθύντρια στα Ινστιτούτα Φυτικής Παραγωγής της Βόρειας Ελλάδας, την Δρ. Διαμάντω Λάζαρη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα στον Τομέα Φαρμακογνωσίας - Φαρμακολογίας του τμήματος φαρμακευτικής του ΑΠΘ, τον Δρ. Σέρκο Χαρουτουνιάν Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, τον δημοσιογράφο, συνεργάτη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ Δημήτρη Μιχαηλίδη  και τον Νίκο Χατζηανδρέου ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας αρωματικών φυτών και βοτάνων Organic Islands από τη Νάξο.


Live Cooking sessions Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός, πρόγραμμα Chefs in residence.
11 Μαΐου, 12:30, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Ο Chef Κωνσταντίνος Μπουγιούρης από την Σύρο και το εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» μαγειρεύει φιλέτο συναγρίδας, με αλιφόνια και προβάτσια Πάρου.

 

Καλειδοσκόπιο ποιότητας - Ένα μοναδικό workshop γευσιγνωσίας από την «TAF Specialty Coffee» αποκλειστικά στις Ημέρες Γαστρονομίας.
11 Μαΐου, 13:00, αίθουσα Soul kitchen (χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Μουσείου Μπενάκη)

Οι διαστάσεις ποιότητας στον καφέ από τον κόκκο έως το φλιτζάνι. Πως ορίζουμε την ποιότητα? Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ο καθένας από εμάς ποιότητα στον καφέ? Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ, τις διαφορετικές ποικιλίες του καφέ, τις φάρμες παραγωγής, το teroir...Ένα διαδραστικό εργαστήριο γευσιγνωσίας από τον Γιάννη Ταλούμη και την διακεκριμένη ομάδα των barista της Taf στην ειδική εγκατάσταση παρασκευής ροφήματος που θα στηθεί αποκλειστικά για τις Ημέρες Γαστρονομίας.

 

 

It’ s all Αbout the Bartenders: Global Cocktail Trends
11 Μαΐου, 13:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Food Pairing, παλαιώσεις, fancy oldies, παιχνίδια με τις αισθήσεις, infusions, κοκτέιλ χωρίς πάγο, ‘διαφορετικές’ οξύτητες, λαχανικά και μυρωδικά, επιστροφή των ρετρό classics, low budget fancy garnishes, ελληνικά spirits στο κοκτέιλ. Μια συζήτηση για τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο του κοκτέιλ, με πάνελ που απαρτίζεται από εξαιρετικούς στον τους mixologists. Πιο συγκεκριμένα τους Γιάννη Αλεξόπουλο, Σπύρο Κέρκυρα, Βασίλη Κυρίτση, τον Μιχάλη Μένεγο, τον Θάνο Προυνάρους και με απευθείας σύνδεση με τους άγγλους δημοσιογράφους των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen γνωστούς και ως The Cocktail Lovers.
Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Ντένη Καλλιβωκά.

 

Live cooking sessions - Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός, πρόγραμμα Chefs in residence.
11 Μαΐου, 14:00, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Η Λίνα Φουρνιστάκη από την Σύρο και το εστιατόριο «Αλλού Γυαλού» μαγειρεύει Κυκλαδίτικο Κουσελάκι.

 

Μια περιήγηση στις γευστικές διαδρομές της Νάξου
11 Μαΐου, 14:00, αίθουσα Soul Kitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

Μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική περιήγηση στο νησί της Νάξου από την Λήδα Λιακοπούλου που σχεδιάζει και υλοποίει δράσεις γευσιγνωσίας στο νησί. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα μικρού μήκους φιλμ με θέμα τον γαστρονομικό πολιτισμό της Νάξου.


Workshop γευσιγνωσίας: Αρωματικά φυτά και βότανα
Κυριακή 11 Μαΐου, ώρα 14:30 στο Café του Μουσείου Μπενάκη

Ένα συναρπαστικό εργαστήριο μύησης και γευσιγνωσίας στα ελληνικά αρωματικά φυτά και βότανα από την Δρ. Ελένη Μαλούπα - τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Διευθύντρια στα Ινστιτούτα Φυτικής Παραγωγής της Βόρειας Ελλάδας, τη Δρ. Διαμάντω Λάζαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας – Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και την Ευαγγελία Καραμπίνα από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας. Οι συμμετέχοντες των γευστικών δοκιμών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διαφορετικά ροφήματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και βότανα και ένα πρόγραμμα γευσιγνωσίας ελαιολάδου με αιθέρια έλαια.


Holy Terroir! Αφιέρωμα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα
11 Μαΐου, 15:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Τα γευστικά και διατροφικά του χαρίσματα λατρεύονται με θρησκευτική ευλάβεια σε διακεκριμένους χώρους γαστρονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι άνθρωποι του διατηρούν και αναδεικνύουν μια πανάρχαια κληρονομιά γνώσης και σοφίας. Οι αναπτυξιακές του προοπτικές σημαντικές. Ο κυκλαδικός αμπελώνας θεωρείται σήμερα το άγιο δισκοπότηρο της ελληνικής αμπελουργίας και ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της γαστρονομικής μας ταυτότητας που φέρει ως διαμάντι του στέμματος το σαντορινιό, τον αρχαιότερο αμπελώνα της Ευρώπης. Στις Ημέρες Γαστρονομίας φιλοξενούμε ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της κυκλαδικής οινικής παράδοσης όπως τον Πάρι Σιγάλα από το ομώνυμο κτήμα, που θα μας μυήσει στην εμπειρία του σαντορινιού αμπελώνα, τον γεωπόνο και Γενικό Διευθυντή της Santo Wines, Ματθαίο Δημόπουλο με θέμα «Δόξα του κρύσταλλου, κρασί από τη Σαντορίνη», τον Βασίλη Ζαχαράκη, ιδιοκτήτη και chef του εστιατορίου Νυχτέρι, τον οινολόγο Γιώργο Φλούδα - καλύτερος έλληνας οινοχόος 2004 & 2006, σύμβουλος οίνου Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το Aegean Cuisine και τον αμπελουργό Ηλία Ρουσσάκη, ο οποίος θα μας προσκαλέσει σε ξεχωριστές οινικές περιηγήσεις στο Αιγαίο. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Μηταρέα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων: Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας.

 

Live cooking sessions - Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός, πρόγραμμα Chefs in residence
11 Μαΐου, 15:30, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Ο Chef Γιάννης Γαβαλάς από τη Μύκονο και το εστιατόριο «Bakalo» μαγειρεύει Κυκλαδίτικους Τυρολουκουμάδες-Σφουγγάτα


Πρώτο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας από το Επιμελητήριο Κυκλάδων
11 Μαΐου, 16:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου ως ενός ενιαίου γαστρονομικού προορισμού σχεδιάζει και υλοποιεί μια στοχευμένη στρατηγική ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας καθώς και συντονισμού και δικτύωσης των φορέων που την απαρτίζουν. Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine (Κουζίνα του Αιγαίου) που παρουσιάζεται στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας στην Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ημέρες Γαστρονομίας, αποτελεί μια πρωτοβουλία που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στην ευρύτερη περιοχή. Στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας θα παρουσιαστεί το νέο προγραμματικό πλαίσιο και σχέδιο δράσης του Δικτύου Aegean Cuisine και θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση για τις δυνατότητες και προοπτικές του. Το πρόγραμμα θα ανοίξει καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Reason To: και διοργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας κ. Γιάννης Γουρτζελάς.

16:00 – 16:20 Επίσημοι χαιρετισμοί
Χαιρετισμούς απευθύνουν:

 • Η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη,
 • Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης,
 • Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ελευθερία Φτακλάκη,
 • Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
 • Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος

16:20 – 16:50 Κey Νote Speeches
- «Παρουσίαση του Δικτύου Aegean Cuisine» - Γιώργος Καλώστος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συνεργάτης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
- «Η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την Αιγαιοπελαγίτικη Διατροφή» - Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLEGE, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
- «Στρατηγική "Back to the Future" για την παραγωγή Αιγιοπελαγίτικων τροφίμων από το χωράφι στο ράφι» - Δημήτρης Σκάλκος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» - Αριστοτέλης Καρβέλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ)

16:50 – 17:30 Discussion panel: Αιγαίο - Ενιαίος γαστρονομικός προορισμός
Στη συζήτηση συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας όπως:
• Ο Ηλίας Μαμαλάκης
• Η Νταϊάνα Κόχυλα
• Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης
• Ο Νίκος Σαράντος 
και ο Γιάννης Οικονομίδης Διευθυντής πιστοποίησης της TUV Hellas 
Τη συζήτηση συντονίζει ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Αλέξης Τσιάντης.


Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας 
Προβολές μικρού μήκους ταινιών
11 Μαΐου, 16:00, αίθουσα Soul Kitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

 • Nerua Guggenheim Bilbao -A journey to the essence
  Iván Miñambres / Documentary short/ 17΄ / 2014 / Ισπανία
  Παγκόσμια πρώτη δημόσια προβολή στο AICFF 2014
 • ZERGÜT
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 6΄ / 2011 / Los Angeles - USA
  Μέγα Βραβείο Επιτροπής για το Καλύτερο Μικρού Μήκους Animation φιλμ στο Seattle International Film Festival και το American Cinematheque Annual Focus on Female Directors
 • A Hunger Artist Solo
  Όλγα Τζίμου / Experimental Short /1΄50΄΄ / 2014 / Ελλάδα
  Το βίντεο είναι εμπνευσμένο από το έργο "A Hunger Artist" του Franz Kafka.
 • Princess’ Taste – Μια αλληγορία πάνω στην αίσθηση της γεύσης
  Ζαχαρίας Μαυροειδής / Μυθοπλασία /3΄59΄΄ / 2005 / Ελλάδα
  Η πριγκίπισσα πάσχει από μία σπάνια ασθένεια: έχει χάσει την αίσθηση της γεύσης. Κλείνοντας τα δεκαέξι , θα καλέσει στο παλάτι όλους τους μάγειρες του βασιλείου για να φτιάξουν γι' αυτήν το πιο εύγευστο πιάτο τους.
 • Κόκκινο Πιπέρι
  Αθηνά Ζώτου / Μυθοπλασία /13΄26΄΄ / 2009 / Ελλάδα
  Μέσα από μια πρόσκληση σε δείπνο, η σχέση ζωής ανάμεσα σε έναν πατέρα και την κόρη του ξεδιπλώνεται, και στο τέλος έρχεται η ανατροπή και η έκπληξη. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2009.
 • Dust
  Θανάσης Τσιμπίνης / Experimental short /7΄45΄΄ / 2013 / Ελλάδα
  Ένα κορίτσι κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο, δημιουργεί μια μαγική πύλη για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία της, ένα γεμιστό κουνέλι και ένα διαμάντι.
 • COOKBOOK
  Martin Briggs Watson & Andrew William Robb /Μυθοπλασία - Κομεντί/ 6' 25'' /2012 / Ηνωμένο Βασίλειο
  Η σουρεαλιστική ιστορία ενός δύστυχου εργένη που πασχίζει με αποτυχία να παραθέσει ένα ρομαντικό δείπνο στην καλή του, ώσπου μια μαγική στιγμή αλλάζει την πορεία των πραγμάτων και γεμίζει με αισιοδοξία τους σιελογόνους αδένες της φαντασίας.

 

Food Pairing Workshop
11 Μαΐου, 16:00, Café Μουσείου Μπενάκη

Το Food Pairing στο χώρο του κοκτέιλ είναι ήδη μια μεγάλη τάση παγκοσμίως. Μάθετε τους κανόνες του Food Pairing, και μετά εμπλακείτε σε ένα interactive παιχνίδι –μίνι διαγωνισμό- για να κάνετε το δικό σας Food Pairing. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι mixologists Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef του Hytra, Νίκος Καραθάνος και η δημοσιογράφος Ντένη Καλλιβωκά.
Τα εδέσματα που θα χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο δημιουργούνται από τους chefs που θα βρίσκονται την ίδια στιγμή στα μαγειρικά decks του live cooking stage των Ημερών Γαστρονομίας για μια παρουσίαση κυκλαδίτικης δημιουργικής κουζίνας.
Για δηλώσεις συμμετοχής, αποστείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι bartenders και υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Παρακολουθούν όσοι επιθυμούν, συμμετέχουν μόνο 15 bartenders.

 

Live Cooking Sessions
11 Μαΐου, 17:00 αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Ο Chef Βασίλης Πορής από τη Le Monde παρουσιάζει μια εμπνευσμένη συνταγή δημιουργικής κουζίνας.


Food styling & photography master class
11 Μαΐου, 17:00, Αίθουσα Soul Kitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

Ο γνωστός και ταλαντούχος φωτογράφος γαστρονομίας, Σταύρος Κωστάκης μαζί με τη συνεργάτιδα του και ευρηματική food stylist Παναγιώτα Λιακοπούλου και σε συνεργασία με τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση δημιουργούνε και φωτογραφίζουνε πρώτες ύλες και τους συνδυασμούς τους με μια πιο σύγχρονη και δημιουργική στυλιστική ματιά.
Κρίταμο, τοματάκι σαντορίνης και γραβιέρα Νάξου είναι λίγα από τα προιόντα στα οποία ο διάσημος σεφ δίνει νέα υφή και διάσταση για τις ανάγκες κάθε είδους φωτογράφισης.

Την εκδήλωση υποστηρίζει η Chiquita.

Chiquita

 


Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)
Προβολή του πολυβραβευμένου Ντοκιμαντέρ Η Βάρδια του Πελεκάνου
11 Μαΐου, 17:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη
Lea Binzer / Ντοκιμαντέρ /67’ /2011 / Ελλάδα

Μια μικρή κοινότητα στο νησί της Σαντορίνης έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας. Το θέμα είναι πώς ορίζεται αυτή η παράδοση, πώς μετριέται η αγάπη και ποιά είναι η σχέση του Θεού με όλα αυτά. Όλες οι αντιφατικές ιδέες καλλιεργούνται μαζί με τα αμπέλια και καταλήγουν τσαμπιά στα τοπικά οινοποιεία. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης μπορεί να είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, τείνει όμως πια να θαφτεί κάτω από το μπετόν, προς αναζήτηση του εύκολου κέρδους που προσφέρει ο τουρισμός. Στο τέλος, και παρ’ όλα τα εμπόδια, η κοινότητα καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά, μέσω μιας κοινής πραγματικότητας: αυτήν της οινοποιίας και της οινοποσίας. Την ταινία προλογίζουν ο παραγωγός της, Νίκος Μάνεσης και η συνθέτρια της πρωτότυπης μουσικής της Λάουρα Γκίνη.

 

Μελωδίες γευσιγνωσίας από τις Κυκλάδες
Κυριακή 11 Μαΐου, 18:00, Café μουσείου Μπενάκη 

Μια δια-δραστική εκδήλωση γνωριμίας με το κυκλαδικό μέλι από τον Γιώργο Ρώτα μελισσοπαραγωγό και ιδιοκτήτη της Family Beez από τη Σέριφο και τον μελισσοκόμο Γιαννούλη Πέτσα από την Άνδρο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε γευστικές δοκιμές και να γνωρίσουν την τέχνη της κυκλαδίτικης μελισσουργίας. 
Την εκδήλωση παρουσιάζει η Δρ. Μελισσοκομίας Φανή Χατζήνα.


Live Cooking Sessions με γεύση και άρωμα Αιγαίου -Dina’s Οil Cakes 
από τη Ντίνα Νικολάου
11 Μαΐου, 18:00, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Το cake αποτελεί ίσως μία από τις ευφυέστερες ανακαλύψεις στην ιστορία της μαγειρικής τέχνης. Και όπως έλεγε και ο πατέρας της γαλλικής γαστρονομίας Jean Anthelme Brillat-Savarin, «η ανακάλυψη ενός καινούργιου πιάτου συνεισφέρει περισσότερα στην ανθρώπινη ευτυχία από την ανακάλυψη ενός καινούργιου αστεριού».
Ένα ευρηματικό ταξίδι γευσιγνωσίας και μύησης στην δημιουργική ανάδειξη της πρώτης ύλης από την Ντίνα Νικολάου η οποία θα παρουσιάσει στο live cooking stage των Ημερών Γαστρονομίας μια απολαυστική σύνθεση συνταγών: Λαδοκέικ  με καπνιστό τυρί Νάξου και παντζάρι σερβιρισμένο με ντιπ γιαουρτιού αρωματισμένο με VINSANTO SANTORINI και βότανα.  Λαδοκέικ με  γραβιέρα  Νάξου  σταφίδες  και μυρωδικά σερβιρισμένο με πικάντικη γιαουρτόσαλτσα  φραουλένια και  Λαδοκέικ με χοιρομέρι, φουντούκια   και λιαστή ντομάτα  σερβιρισμένο με πικάντικη σάλτσα σύκου.Μια συναρπαστική σύνθεση ιστοριών γεύσης και πολιτισμού εμπνευσμένη από  τις Κυκλάδες, τον Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό των Ημερών Γαστρονομίας 2014.

 


Aegean pan - Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση διαδικτυακής γαστρονομικής περιήγησης με άρωμα Κυκλάδων
11 Μαΐου, 18:30, αίθουσα Soul Kitchen (χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Μουσείου Μπενάκη)

Μια εμβληματική τηγανιά γεύσεων, ταξιδιωτικών εμπειριών, επιλεγμένων ιστοριών και εικόνων καθώς σιγοκαίει όρεξη, έμπνευση και νοσταλγία στο φρέσκο θαλασσινό άνεμο του Αιγαίου . Η co-founders του Aegean Pan, Μαρία Αλιπράντη και ο φωτογράφος Χρήστος Δράζος δημιούργησαν πρόσφατα ένα υψηλής αισθητικής blog γαστρονομικού ενδιαφέροντος με στόχο να αφηγηθούν με έναν άμεσο και ελκυστικό τρόπο την επίγευση του σύγχρονου κυκλαδικού πολιτισμού. Στο ενδιαφέρον workshop που θα πραγματοποιήσει η ιδρυτική ομάδα του Aegean Pan στις Ημέρες Γαστρονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ένα πρότυπο μοντέλο ευρηματικής αφήγησης.


Live cooking sessions - Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός, πρόγραμμα Chefs in residence.
11 Μαΐου, 19:00, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Ο Chef Βασίλης Ζαχαράκης από τη Σαντορίνη και το εστιατόριο «Νυχτέρι» μαγειρεύει χοιρινό με φάβα, κρούστα λιαστής τομάτας και σφουγγαράκι

Food new media & technology discussion panel
11 Μαΐου, 19:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Τα τελευταία χρόνια η δυναμική ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών αλλά και των νέων μοντέλων μάρκετινγκ παρέχουν νέες και αποτελεσματικότερες δυνατότητες για την ανάδειξη και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία που παρέχουν οι web εφαρμογές και το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, μια νεοφυής επιχείρηση τροφίμων δύναται να διεισδύσει σε νέες διεθνείς αγορές, να παρουσιάσει με έναν ελκυστικό αλλά και οικονομικά προσιτό τρόπο τα προϊόντα του. Μια επίκαιρη και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για το ρόλο των σύγχρονων τεχνολογιών στην ανάδειξη και προώθηση της γαστρονομίας από ανθρώπους της καινοτομίας, της γεύσης και της δημοσιογραφίας όπως η Ελένη Ψυχούλη, η Ιωάννα Σταμούλου, η food blogger Μαριλένα Παντάκη aka Madame Ginger και ο Δημήτρης Καλαβρός, ιδρυτής και curator του TEDxAthens και συνιδρυτής της Nestmedia, ο οποίος θα παρουσιάσει και συντονίσει την εκδήλωση.

 

Τα θαλασσοτύρια του Αιγαίου. Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας προσκαλεί σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου
11 Μαΐου, 19:30, Café Μουσείου Μπενάκη

Ένα συναρπαστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και πολιτισμού σε επιλεγμένες γεύσεις, ιστορίες και άρωμα με ονομασία προέλευσης ελληνική από τον Ηλία Μαμαλάκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν σε εμβληματικούς γευστικούς συνδυασμούς τυριών και κραστιών και θα γνωρίσουν μοναδικούς προορισμούς με μια μακραίωνη γαστρονομική παράδοση. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής στο workshop μέχρι το Σάββατο 10/5, στo Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας. AICFF Feature Artists: Αφιέρωμα στις Natasha Subramaniam και Alisa Lapidus και προβολές των έργων τους σε πανευρωπαϊκή πρώτη αποκλειστικά στις Ημέρες Γαστρονομίας

11 Μαΐου, 19:30, αίθουσα Soul Kitchen (χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Μουσείου Μπενάκη)

Οι Natasha Subramaniam και η Alisa Lapidus από το Los Angeles, καταθέτουν μια νέα πρόταση προσέγγισης της διατροφικής μας κουλτούρας και επεκτείνοντας σε κάθε τους έργο τα όρια της αφηγηματικής αναπαράστασης, καταφέρνουν να ευαισθητοποιούν με ένα μοναδικό τρόπο τους σιελογόνους αδένες της γευστικής μας αντίληψης. Τα έργα τους έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ και ορισμένα από αυτά έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία ενώ έχουν αποτελέσει αντικείμενο αφιερώματος σε σημαντικά αμερικανικά έντυπα. Το 2012 διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην τέχνη του κινηματογράφου με την ύψιστη διάκριση «Γυναίκες στο Σινεμά». Στις Ημέρες Γαστρονομίας επιλέξαμε αντιπροσωπευτικές στιγμές των έργων τους.

 • REVERIE
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Documentary short/ 21΄ / 2013 / Los Angeles – USA. Best Short Documentary at the Devour Festival in Nova Scotia
 • REEF
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 04:30’’ / 2012 / Los Angeles - USA
 • ASSIETTE
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 2΄ / 2012 / Los Angeles - USA
 • ZERGÜT
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 6΄ / 2011 / Los Angeles - USA
  Μέγα Βραβείο Επιτροπής για το Καλύτερο Μικρού Μήκους Animation φιλμ στο Seattle International Film Festival και το American Cinematheque Annual Focus on Female Directors

 

Gastronomic diplomacy: Μια επίκαιρη συζήτηση για τη διεθνή απήχηση της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από την οπτική των ξένων σχολών γαστρονομίας
11 Μαΐου, 20:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Η Ελληνική γαστρονομία ένα ισχυρό brand name σε διεθνές επίπεδο. Μια επίκαιρη εκδήλωση για τη σημερινή θέση και την απήχηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη μέσα από την οπτική εκπροσώπων κορυφαίων σχολών γαστρονομίας όπως η Cordon Bleu και η Alain Ducasse, οι οποίοι θα μιλήσουν για πρώτη φορά για το θέμα και μέσω απευθείας σύνδεσης αποκλειστικά στις Ημέρες Γαστρονομίας. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο Χάρης Χαραλαμπίδης.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας
Προβολές μικρού μήκους ταινιών
11 Μαΐου, 20:30, αίθουσα Soul Kitchen (χώρος εκπαιδευτικών εκδηλώσεων Μουσείου Μπενάκη)

 • HK HONEY
  Kiku One /Documentary short/ 3' 21'' / 2011 / Hong Kong
  1st Prize Non-European Branded Short Film - Shots/Cfp-e Young Director Awards, Cannes 2011. AWARD Awards 2011 BRONZE for Direction. GOLD for Editing. CLIO Awards 2012 BRONZE for Cinematography
 • Τα Σκιουφιχτά του Καρβουνιάρη
  Ιωάννα Ασμενιάδου /Documentary short/ 6' 37'' / 2013 / Ελλάδα
 • Fasolada
  Ζωή Τζομετζίδου /Animated short/ 2' 04'' / 2014 / Ελλάδα
 • Οικογένεια Κοντογιάννη – Καλλιεργώντας βιοδυναμικά
  Ελπίδα Κοντογιάννη /Documentary short/ 5' 21'' / 2014 / Ελλάδα
 • One Last Recipe
  Μαρία Γεωργιάδη /Experimental short/ 11’ 04” / 2014 / Ελλάδα

 

Live cooking sessions : Δόξης Μπεκρής Complex Culinary Director, Starwood Hotels & Resorts Costa Navarino
11 Μαΐου, 20:30, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Κατά τη διάρκεια του Live cooking session, ο chef Δόξης Μπεκρής θα δημιουργήσει πιάτα της εμπνευσμένης δίαιτας Ωμέγα, που βασίζεται στην ισορροπημένη αναλογία των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 και που συναντάται στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων εδώ και αιώνες. Η συγκεκριμένη διατροφή, τα οφέλη της οποίας αποδεικνύουν όλες οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και κατανάλωση μικρής ποσότητας κρασιού ημερησίως.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας
Προβολή ταινίας Υψηλή Μαγειρική (HAUTE CUISINE)
11 Μαΐου, 21:00 αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη
Κριστιάν Βινσέντ / Κομεντί /95΄ / 2012 / Γαλλία

Η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από τη θέση αυτή, θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του αλλά και για εκείνα των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σενς Ελυζέ. Παρόλο τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες... Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ζαν ντ Ορμεσόν, που ενσαρκώνει τον Πρόεδρο Μιτεράν στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός, είναι Γάλλος διανοούμενος. Γνώριζε καλά τον Μιτεράν, με τον οποίο συζητούσαν φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα και υπήρξε ένας από τους επικριτές του.
Υποψήφια για Α’ γυναικείο ρόλο - César Awards, France 2013 και Lumiere Awards, France 2013. Διανομή: Εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών Filmtrade

 

Επίγευσις - Θεματική μουσική βραδιά κυκλαδικού οίνου και ζύθου
11 Μαΐου, 21:30, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Η αυλαία των Ημερών Γαστρονομίας κλείνει την Κυριακή το βράδυ με πολλή μουσική και εξαίρετα αποστάγματα Κυκλάδων. Μια απολαυστική μουσική βραδιά και μια ευκαιρία να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, απόψεις και ιδέες και να μοιραστούμε την επίγευση των εμπειριών που αποκομίσαμε από το τριήμερο φεστιβάλ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Santo Wines, του Κτήματος Σιγάλας της μπίρας Volkan και του Canava Roussos.

           

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ