Menu
EN ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ Sun Sun Sun Sun

Πρόγραμμα Σαββάτου 10 Μαΐου

Σάββατο 10 Μαΐου                                                                                

Gluten free: Η αλήθεια για το ψωμί και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη
10 Μαΐου, 12:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Όταν αγοράζουμε ψωμί από το φούρνο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν αγοράζουμε αρτοσκεύασμα; Ποιές είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στον άρτο και τα αρτοσκευάσματα και τι ισχύει με βάση τη νομοθεσία; Ποιά είναι η διατροφική αξία των προϊόντων χωρίς γλουτένη; Βοηθούν στη βελτίωση της υγείας ή πρόκειται για μια τάση που επιβάλλεται από το marketing; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν στη διάρκεια της παρουσίασης.
Εισηγητές: Πάρις Κυπαρισσίου, Τεχνολόγος τροφίμων και καθηγητής του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE και Θεοδώρα Καλογεράκου, Διατροφολόγος και καθηγήτρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE


Live Cooking sessions Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός, πρόγραμμα Chefs in residence.
10 Μαΐου, 12:00 Αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Η Αντωνία Ζάρπα από την Τήνο και το εστιατόριο «Θαλασσάκιι» μαγειρεύει Αφράτη ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς.

 

Γαστρονομικός τουρισμός: Μια επίκαιρη συζήτηση για την προοπτική αξιοποίησης ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη
10 Μαΐου, 13:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Οι Ημέρες Γαστρονομίας φιλοξενούν μια επίκαιρη θεματική συζήτηση, αφιερωμένη στην προοπτική ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα μας μέσα από τη διερεύνηση επιτυχημένων πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων σχεδιασμού ενός αποτελεσματικού μοντέλου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. 
Στη συζήτηση συμμετέχουν ο δημοσιογράφος, blogger και εκπαιδευτής οίνου Θόδωρος Λέλεκας, ο Δρ. Άγγελος Βλάχος – σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης, ο Χάρης Καλπίδης συγγραφέας βιβλίων για τον γαστρονομικό τουρισμό, η δημοσιογράφος γαστρονομίας Αφροδίτη Καλομάρη, ο Τίμος Πετρίδης ιδρυτής της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού και ο Γιώργος Μαδιανός chef και υπεύθυνος γαστρονομικών εμπειριών των Athens Insiders. 
Τη συζήτηση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Βίκη Βαμιεδάκη.

 

Live Cooking sessions Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός, πρόγραμμα Chefs in residence.
10 Μαΐου, 13:30, Αίθριο Μουσείο Μπενάκη

Ο Νίκος Φραζέσκαρος από τη Σίφνο και το εστιατόριο «Τσικάλι» μαγειρεύει Αρνί σε πήλινο σκεύος μαριναρισμένο με ντόπιο μπρούσκο κρασί και ψιλοκομμένο άνηθο.

 

Workshop- Γεύσεις Αιγαίου στο τραπέζι ενός βιομηχανικού σχεδιαστή
10 Μαΐου, 14:00, αίθουσα Soul Kitchen (χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του μουσείου Μπενάκη)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Κυκλάδες – Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας 2014, φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο, δημιούργησαν, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους  Σέργιου Φωτιάδη Ευγένιο Σκουρμπούτη μια σειρά (prototype) έργων εμπνευσμένων από την γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων και του Αιγαίου αποκλειστικά για τις Ημέρες Γαστρονομίας 2014. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσή των έργων, θα παρουσιαστεί από τον Σέργιο Φωτιάδη και την ομάδα φοιτητών του, το concept του ερευνητικού προγράμματος και θα ακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την art de la table με τη συμμετοχή του κοινού.

 

Αφιέρωμα στο τυρί των Κυκλάδων: Μια νησιώτικη παλέτα γεύσεων με ονομασία προέλευσης, μακραίωνη γαστρονομική ιστορία και προοπτική ανάπτυξης.
10 Μαΐου, 14:30, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη χαρτογράφηση και την ανάδειξη των κυκλαδικών τυριών που αποτελούν για αιώνες έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυκλαδικής κουζίνας. Οι Κυκλάδες αποτελούν ένα σημαντικό γευστικό προπύργιο της ελληνικής παλέτας τυριών καθώς ,σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην περιοχή παράγονται 40 είδη τυριών. Στο πάνελ ομιλητών της εκδήλωσης. που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας, συμμετέχουν ο Γιώργος Πίττας μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», η Δρ. Γιολάντα Τότσιου γεωπόνος και σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης, ο Αλέξης Τσιάντης Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο οικονομολόγος Ευθύμιος Αλεξανδρής Διευθυντής του ομώνυμου ιστορικού παντοπωλείου και ταλαντούχος σύμβουλος – γευσιγνώστης των ελληνικών τυριών και ο Δημήτρης Καπούνης Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Τη συζήτηση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Θάλεια Τσιχλάκη.

 

Live cooking session από τον Chef Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο
10 Μαΐου, 15:00 αίθριο Μουσείου Μπενάκη

O chef του εστιατορίου Olive Garden του Titania Hotel Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος μαγειρεύει “Λουκουμαδάκι” γραβιέρας Νάξου με μαρμελάδα τομάτας, βασιλικό και αφρό μαστίχας.


Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) 
Προβολή Ταινίας: Food for love
10 Μαΐου, 15:30, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη
Μαριάννα Οικονόμου / Ντοκιμαντέρ / 52’ / 2013/ Ελλάδα

Η απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί. Τρεις Ελληνίδες μάνες μαγειρεύουν με πάθος για να ταΐσουν τα παιδιά τους, που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, ενώ ο «ταχυδρόμος των τάπερ» μεταφέρει το φαγητό της μαμάς ανά την Ελλάδα. Μέσα από τις ιστορίες τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μάνα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες. 
Την ταινία προλογίζει η σκηνοθέτης της ταινίας Μαριάννα Οικονόμου.

 

Live Cooking session από τον Chef Μιχάλη Ντουνέτα
10 Μαΐου, 16:00, Αίθριο Μουσείο Μπενάκη

Ο Chef Μιχάλης Ντουνέτας και καθηγητής μαγειρικής τέχνης της Le Monde παρουσιάζει μια εμπνευσμένη συνταγή δημιουργικής κουζίνας.

 

Food origami: Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την art de la table από διακεκριμένους designers.
10 Μαΐου, 16:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Ο εμπνευσμένος μεταβολισμός της ύλης, σε αισθητική πρόταση για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό της γαστριμαργικής εμπειρίας, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των εφαρμοσμένων τεχνών αλλά και του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Από τα αρχαία σκεύη προετοιμασίας και σερβιρίσματος της τροφής έως τη σύγχρονη κουλτούρα της art de la table, η ιστορία της τροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα αντικείμενα art de la table αλλά και τα αξεσουάρ της γεύσης. Διακεκριμένοι έλληνες βιομηχανικοί σχεδιαστές όπως ο Σέργιος Φωτιάδης από τους We Design και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο οποίος και θα παρουσιάσει τα εκπληκτικά έργα των φοιτητών του τμήματος με έμπνευση την Κουζίνα του Αιγαίου και αφορμή τις Ημέρες Γαστρονομίας, ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, ο Θανάσης Μπάμπαλης, η Χριστίνα Σκουλούδη, ο Θάνος Ζακόπουλος των CΤRLZAK και ο Δημήτρης Φακίνος ιδρυτής των Βραβείων ΕΒΓΕ και Γενικός Διευθυντής του περιοδικού + Design συζητήσουν πάνω στις βασικές στιγμές της διαδρομής της art de la table στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Live cooking sessions Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας - My precious…! Η παροιμιώδης δίαιτα των Hobbits για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Chef Σταμάτη Τσίλια.
10 Μαΐου, 17:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Ένα μυθικό μενού γεύσεων εμπνευσμένων από τη δημοφιλή τριλογία “The Hobbit” των ανάρπαστων βιβλίων του Tolkien στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων Chef’s choice του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας. Πώς μπορεί να αναμετρηθεί η ματαιοδοξία ενός δαχτυλιδιού μπροστά στην απόλαυση ενός πλούσιου γεύματος με ψάρι στο φούρνο σε φύλλο μπανανιάς ακολουθούμενου από ένα επιδόρπιο φρουτένιου κέικ; Η συντροφιά των muffins αδημονεί καθώς η μάχη για την κατάκτηση της υπέρτατης γεύσης της μέσης γης ξεκινά! Την εκδήλωση υποστηρίζει η Chiquita.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)
Προβολής ταινίας Noma - at Boiling Point
10 Μαΐου, 17:30, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Christian Vorting /Ντοκιμαντέρ/ 58’ / 2010 / Δανία 
Το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί παρασκηνιακά επί έξι μήνες, το νεότατο διάσημο και εκρηκτικό σεφ René Redzepi και την καυτή δράση στην κουζίνα του. Δουλεύοντας 70-80 ώρες στην κουζίνα, υπό συνεχή πίεση, μαζί με τους συνεργάτες του, σκοπός του είναι να προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική γαστριμαργική εμπειρία. Στην κουζίνα του Redzepi τίποτα άλλο πέρα από το τέλειο δεν επιτρέπεται! 
Διανόμη Cindedoc, www.cinedoc.gr 

 

Branding master class για προϊόντα διατροφής από τους Sereal Designers
10 Μαΐου, 18:00, aίθουσα Soul Kitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

Οι Ημέρες Γαστρονομίας αποδίδουν μεγάλη σημασία στην οπτική επικοινωνία των προϊόντων και υπηρεσιών γεύσης. Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσαν τους Sereal Designers, το πολυβραβευμένο γραφείο design και δημιουργούς των εμπνευσμένων αφισών της διοργάνωσης να διεξάγουν ένα εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα το branding και την οπτική επικοινωνία των προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας και την συμβολή του στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Το master class απευθύνεται σε σχεδιαστές, ειδικούς στο χώρο του food marketing, επαγγελματίες και επιχειρηματίες του κλάδου διατροφής και όλους όσους επιθυμούν να εξοικειωθούν με state of the art εργαλεία του food marketing.

 

Live cooking sessions : Δόξης Μπεκρής Complex Culinary Director, Starwood Hotels & Resorts Costa Navarino
10 Μαΐου, 18:00, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Κατά τη διάρκεια του Live cooking session, ο chef Δόξης Μπεκρής θα δημιουργήσει πιάτα της διάσημης δίαιτας Ωμέγα που βασίζεται στην ισορροπημένη αναλογία των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 και που συναντάται στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων εδώ και αιώνες. Η συγκεκριμένη διατροφή, τα οφέλη της οποίας αποδεικνύουν όλες οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και κατανάλωση μικρής ποσότητας κρασιού ημερησίως.

 

Cupcakes workshop dessert styling
10 Μάιου 18:00, στο Café του Μουσείου Μπενάκη

Η τέχνη των cupcakes στις Ημέρες Γαστρονομίας, από την Ευγενία Δελτσίδου, καθηγήτρια ζαχαροπλαστικής τέχνης της Le Monde. Παρακολουθήστε και δημιουργήστε μαζί μας cupcakes που θα εντυπωσιάσουν! Θα μάθετε πώς να τα στολίζετε με δημιουργική έμπνευση και μορφές από ζαχαρόπαστα και θα δημιουργήσετε τα πιο πρωτότυπα cupcakes για όλες τις περιστάσεις.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) Προβολές μικρού μήκους ταινιών

10 Μαΐου, 19:00 αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

 • A Hunger Artist Solo
  Όλγα Τζίμου / Experimental Short /1΄50΄΄ / 2014 / Ελλάδα
  Πρώτη προβολή στο AICFF 2014
 • Nerua Guggenheim Bilbao -A journey to the essence
  Iván Miñambres / Documentary short/ 17΄ / 2014 / Ισπανία
  Παγκόσμια πρώτη δημόσια προβολή στο AICFF 2014
 • Dust
  Θανάσης Τσιμπίνης / Experimental short /7΄45΄΄ / 2013 / Ελλάδα
  Βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.
 • ASSIETTE
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 2΄ / 2012 / Los Angeles - USA

 

Chefs in Residence - Live Cooking Session από τον chef Γιώργο Στυλιανουδάκη
10 Μαΐου, 19:00, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Ο executive chef Γιώργος Στυλιανουδάκης από τα Χανιά της Κρήτης και το εστιατόριο «Eπί πλέων» παρουσιάζει δύο εμπνευσμένες συνταγές δημιουργικής κρητικής κουζίνας: Χταπόδι με υγρές σφαίρες από ελιές και τζέλι κόκκινου κρασιού και Χόρτο – Κάλτσουνο.

 

Food styling & photography master class

10 Μαΐου, 19:00, aίθουσα Soul Kitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

Ο γνωστός και ταλαντούχος φωτογράφος γαστρονομίας, Σταύρος Κωστάκης μαζί με την συνεργάτιδα του και ευρηματική food stylist Παναγιώτα Λιακοπούλου σε ένα τριήμερο δια-δραστικό εργαστήριο στο φωτογραφικό studio, που στήνεται αποκλειστικά για τις Ημέρες Γαστρονομίας, για να μας μυήσουν στα μυστικά της τέχνης της art de la table και της γαστριμαργικής φωτογράφησης. 
Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια γεμάτα αρώματα. Αυτά ήταν τα κεράσματα της γιορτής, του επισκέπτη που περνούσε από το σπίτι και των παιδιών που αδημονούσαν για ένα γλύκισμα. Με μια πιο σύγχρονη ματιά αλλά βασισμένη σε αυτά που έκανε μια παραδοσιακή νοικοκυρά στήνουμε ένα τραπέζι γεμάτο γλυκές γεύσεις και το φωτογραφίζουμε με τα μάτια του «τιμώμενου»  επισκέπτη.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)
Αφιέρωμα στο Culinary Cinema: Πρόσκληση σε ένα κινηματογραφικό γεύμα (discussion panel)
10 Μαΐου, 20:00, αμφιθέατρο μουσείου Μπενάκη

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διαχρονική και διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και σινεμά από ανθρώπους της γεύσης και της τέχνης όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Πιατάς,  ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης ο chef Δόξης Μπεκρής, η Δρ. Γιολάντα Τότσιου σύμβουλος ανάπτυξης, η δημοσιογράφος Δήμητρα Κουζή, Co-founder & Co-Director του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc, ο chef Κώστας Τσίνγκας, ο ιδρυτής του Movies for the Masses, αρθρογράφος του Popaganda.gr και ανταποκριτής της Ελλάδας στο CineEuropa.org Ιωσήφ Πρωιμάκης. Η σχέση του σινεμά με τη μαγειρική τέχνη και τη γαστρονομία είναι διαχρονική και αμφίδρομη. Τι καλύτερο άλλωστε από ένα δείπνο μετά από μια προβολή; Το σινεμά γεννήθηκε κατά κυριολεξία στη γεύση. Από τη μαφιόζικη κουζίνα του κλασσικού κινηματογράφου έως την παγκόσμια εδραίωση της γαλλικής κουζίνας μέσω της έβδομης τέχνης και τον γαστριμαργικό εκλεπτυσμό του 007. Από την ομοιότητα της θρησκευτικής λατρείας των foodies και των cinephiles έως τους παράλληλους βίους της σκηνοθετικής και μαγειρικής, η γευστική διάσταση της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεθνή απήχηση της τοπικής κουζίνας. Η εκδήλωση μας προσκαλεί σε ένα κινηματογραφικό γευστικό ταξίδι σε ιστορικές συνταγές της μεγάλης οθόνης.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) 
Προβολές μικρού μήκους ταινιών
10 Μαΐου, 20:30, Αίθουσα Soul Kitchen (Χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη)

 • Happy Meat
  Marc ter Horst - Typeb / Animation short/ 00:50”/ Holland
 • Princess’ Taste – Μια αλληγορία πάνω στην αίσθηση της γεύσης
  Ζαχαρίας Μαυροειδής / Μυθοπλασία /3΄59΄΄ / 2005 / Ελλάδα
 • Κόκκινο Πιπέρι
  Αθηνά Ζώτου / Μυθοπλασία /13΄26΄΄ / 2009 / Ελλάδα
  Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2009.
 • Dust
  Θανάσης Τσιμπίνης / Experimental short /7΄45΄΄ / 2013 / Ελλάδα
  Βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.
 • ZERGÜT
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 6΄ / 2011 / Los Angeles - USA
  Μέγα Βραβείο Επιτροπής για το Καλύτερο Μικρού Μήκους Animation φιλμ στο Seattle International Film Festival και το American Cinematheque Annual Focus on Female Directors

 

Live Cooking Sessions - Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου 
Η Μυρσίνη Λαμπράκη μας ταξιδεύει στις γεύσεις και τον πολιτισμό των Κυκλάδων του 15ου αιώνα με…Μάτια Ερμητικά Κλειστά 
10 Μαΐου, 20:30, αίθριο Μουσείου Μπενάκη

Όταν περιγράφουμε ένα φαγητό, ακόμα και το πιο συγκλονιστικό, χρησιμοποιούμε απλά τη λέξη «γεύση» αλλά ουσιαστικά εννοούμε ένα συνδυασμό αφής, γεύσης, μυρωδιάς, όρασης ακόμα και ακοής. Κάθε φορά που πλησιάζουμε μια μπουκιά φαΐ στο στόμα μας, δεκάδες αισθήσεις ενεργοποιούνται και ανασύρουν μαζί συναισθήματα, καταγεγραμμένα στο γαστρονομικό μας μητρώο, που φυσικά είναι διαφορετικό στον κάθε ένα. Κάτι σαν δαχτυλικά αποτυπώματα … Το αγγλικό ρήμα taste (γεύομαι) προέρχεται από το μεσαιωνικό tasten που σημαίνει εξετάζω με την αφή, δοκιμάζω και εκείνο πάλι, έχει τις ρίζες του στο λατινικό ρήμα taxare, που σημαίνει αγγίζω. Με αφορμή την ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά», η Μυρσίνη Λαμπράκη εμπνέεται και μας καλεί σε μια παραμυθένια περιήγηση στη γαστρονομία των Κυκλάδων του 15ου αιώνα! Γευτείτε, μυρίστε, δοκιμάστε, ακούστε , αγγίξτε προϊόντα και φαγητά των Κυκλάδων με ξεναγό τη Μυρσίνη Λαμπράκη, τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και τη Ρωξαλένη.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας - AICFF Special screenings: Πανελλήνια πρώτη προβολή του γαστριμαργικού αποσπάσματος της κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους «ΠΑΝδηΜΙΑ» (ΟΛΑ λοιπόν ΕΝΑ) σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά. 
10 Μαΐου, 21:00, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Όταν η τέχνη σχετίζεται με τη γαστρονομία ή έρχεται σε πλήρη αντίθεση, μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Πρόσκληση σε γεύμα για έναν υποψήφιο καλεσμένο», όπου το ρόλο του δημοσιογράφου υποδύεται ο Δημήτρης Πιατάς και το ρόλο του καλεσμένου ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, όλα μπορεί να συμβούν.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας 
Προβολές μικρού μήκους ταινιών
10 Μαΐου, 21:30 café Μουσείου Μπενάκη

 • A Hunger Artist Solo
  Όλγα Τζίμου / Experimental Short /1΄50΄΄ / 2014 / Ελλάδα
 • REEF
  Natasha Subramaniam & Alisa Lapidus / Experimental short/ 04:30’’ / 2012 / Los Angeles - USA
 • Princess’ Taste – Μια αλληγορία πάνω στην αίσθηση της γεύσης
  Ζαχαρίας Μαυροειδής / Μυθοπλασία /3΄59΄΄ / 2005 / Ελλάδα
 • COOKBOOK
  Martin Briggs Watson & Andrew William Robb /Μυθοπλασία - Κομεντί/ 6' 25'' /2012 / Ηνωμένο Βασίλειο
 • Happy Meat
  Marc ter Horst - Typeb / Animantion short/ 00:50”/ Holland
 • Α different way of life
  Βασίλης Καλαμάκης/Μυθοπλασία/1' 38'' / 2010 / Ελλάδα

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας
Προβολή Ταινίας Peru Sabe
10 Μαΐου, 21:30 αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη
Jesús M. Santos/ Ντοκιμαντέρ/70’/2011/Peru, Spain

Ο Ferran Adrià, ο διασημότερος σεφ του κόσμου και ο Gastón Acurio, ο μάγειρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Λατινική Αμερική, ξεκινούν ένα ταξίδι για να εξερευνήσουν τις ρίζες της μεγάλης περουβιανής κουζίνας και να επιτύχουν μέσω αυτής να αλλάξουν τη ζωή των κατοίκων της χώρας. 
Έτσι ξεκίνησε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που συμβαίνει σήμερα στο Περού. Εκεί, το φαγητό, η παρασκευή και η απόλαυσή του έχουν αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις και τόσο εκρηκτική δύναμη, που αλλάζει το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων. Χάρη σε μια ομάδα εμπνευσμένων και ταλαντούχων ανθρώπων, το Περού έχει αναπτύξει σήμερα ένα τεράστιο μηχανισμό που δημιουργεί εξαιρετικούς παραγωγούς, σεφ, επιχειρηματίες και εστιατόρια. Πάνω από 80.000 νέοι έχουν επιλέξει να μελετήσουν τη γαστρονομία αντί να παίξουν ποδόσφαιρο.
Διανόμη Cindedoc, www.cinedoc.gr 

 

This is a bartending night by Worldclass Bartenders
10 Μαΐου ώρα 21:30, αίθριο μουσείου Μπενάκη

Στις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας χτυπάει η καρδιά του ελληνικού bartending. Ή αλλιώς όταν η state of the art δημιουργική έμπνευση της σύγχρονης mixology σκηνής εξερευνά τους αχαρτογράφητους αστερισμούς του ουρανίσκου μας. 
Μια μοναδική εκδήλωση γευσιγνωσίας για τους λάτρεις της τέχνης των κοκτέιλ με την υπογραφή των διακεκριμένων Worldclass Bartenders της Diageo, και μια θεματική μουσική βραδιά απόλαυσης. This is a bartending night!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ